Siirry pääsisältöön
Varsinais-Suomen Näkövammaisten logo.
Varsinais-Suomen Näkövammaisten logo.

Ajan­koh­tais­ta

Sanomalehti

Tällä sivulla

ÄÄNIPOSTI 05

 

Yhteystiedot aluetoimintakeskus


Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 TURKU

 

Aluetoimintakeskus avoinna maanantaista torstaihin klo 9.00–15.00

 

Ilmoittautumiset sähköpostitse toimisto@vsn.fi

 

Yhdistyksen tilinumero FI 37 4309 0010 6350 35

 

Merja Jämsäläinen, puheenjohtaja p. 044 9851062 puheenjohtaja@vsn.fi ja

                                                        p. 050 5459551 merja.jamsalainen@gmail.com                                                      

Janne Talvitie, palveluohjaaja p. 044 2415321 janne@vsn.fi

Jaana Laine, palveluohjaaja p. 044 2415441 jaana@vsn.fi

Väinö Rihti, IT-asiantuntija, p. 040 1592688 vaino@vsn.fi

 

Aluetoimintakeskus on suljettuna keskiviikkona 14.6.2023 sekä 7.7.–30.7. 2023.

 

Rauhaniemi kesällä 2023


Kesäpaikka Rauhaniemessä työskentelee kesätyöntekijä 2.5.–30.9. arkisin klo 12–16. Jäsenet ovat tervetulleita viettämään kesäpäivää ja nauttimaan vaikka kupponen kahvia. Kesätyöntekijä lämmittää tarvittaessa jäsenille myös saunaa arkisin klo 12–16.

 

Hei kaikki kirjojen ystävät!

 

Lämmin kiitos Teille kaikille todella mielenkiintoisesta lukupiirin kevätkaudesta.

On aika siirtyä kesälomalle nauttimaan kesän lämmöstä.

Syksyllä palataan taas uusin tuulin takaisin ja toiveena onkin, että laitatte mieluisat lukuvinkit muistiin ja niistä on mukava saada kirjavinkkejä meille kaikille sitten syksyllä.

Mukavaa ja aurinkoista kesää kaikille ja paljon iloisia tuokioita hyvien kirjojen parissa!

 

Kesäisin lukuterkkusin Marjuska

 

Kesäpuuhaa historiakerholaisille

 

Historiakerho jää ansaitulle kesätauolle. Kannattaa poiketa Suurtorin keskiaikapäivillä 29.6.–2.7. Voit myös kuunnella Celiasta Ilari Aallon ”Matkaopas keskiajan Suomeen” tai Jenna Kostetin ”Kuuden Katariinan jäljillä” tai Rauno Lahtisen ”Murhia ja hirmutekoja Turussa”. Mitähän Turun historiaan liittyvää löytyy kesän aikana Turun Sanomista? Voit myös miettiä millaiset menneet asiat, tapahtumat, paikat, rakennukset, henkilöt jne.

itseäsi eniten kiinnostaisivat. Ehkäpä niitäkin voidaan käsitellä kerhossa.

Seuraava kokoontuminen on 25.9.

Kiitoksia kuluneesta kaudesta ja historiallisen hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille toivottaa Jukka

Tulevat tapahtumat

Juttutupa maanantaina 5.6. klo 12 alkaen Rauhaniemessä


Huhtikuun kerhossa sovimme, että kokoonnumme kevätkauden viimeiseen

Juttutupaan kesäkuussa Rauhaniemessä maanantaina 5.6. klo 12 alkaen.

Tarjoilut hoituvat nyyttikestit periaatteella, eli jokainen tuo jotakin. Kesätyöntekijä ehkä kiehauttaa meille kahvit. Muutoin nautitaan mitä kukin on tuonut tullessaan.

 

Yhdessä oloa, jutustelua ja yhteislaulua. Maukka on lupautunut mukaan kera haitarinsa.

Ilmoittautumiset toimistoon viimeistään 1.6. Jos et pysty tuomaan tarjottavaa, voit silti tulla mukaan. Osa porukasta on jo lupautunut tuomaan jotain, niin pärjäämme kyllä.

 

Marita

 

Liikuntapäivä tiistaina 6.6. klo 13–16 Rauhaniemessä

Ohjelmassa pihapelejä mm. frisbeegolfia ja mölkkyä sekä kävelyä. Mahdollisuus saunomiseen ja uintiin. Tarjolla pizzaa ja kahvia. Ilmoittautumiset toimistolle viimeistään torstaina 1.6. Tervetuloa joukolla mukaan viettämään liikunnallista iltapäivää!

 

Ulkoillaan yhdessä -ryhmä keskiviikkona 7.6. klo 13, vesibussilla Kansanpuistoon!

 

Marin ja Hannan ulkoiluryhmä liikkuu joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Tule meidän mukaamme lenkille, saat raitista ilmaa ja hyvän mielen. Voit valita lyhyemmän (noin 2 km) tai pidemmän (noin 5 km) matkan. Ulkoilun jälkeen kokoonnumme kahvilaan suunnittelemaan seuraavaa kävelyreittiä. Mahdollisuus omakustanteiseen kahviin.

Otathan oman avustajasi mukaan.

Tällä, kevät kauden viimeisellä kerralla, menemme vesibussilla Ruissalon Kansanpuistoon. Vesibussi lähtee Martinsillan kupeesta (Itäisen Rantakadun puolelta)

klo 12.30 ja toivottavaa on, että lähtijät olisivat jo klo 12.15 paikalla. Vesibussimatkan voi maksaa pankkikortin lähimaksulla tai bussikortilla – hinta 3 € tai käteisellä - hinta 4 €. Kansanpuiston laiturilla olemme klo 13.15, josta lähdemme lenkille. Kahville kokoonnumme Kansanpuistoon kahvilaan. Takaisin vesibussi lähtee samaisesta laiturista klo 15.30. Ilmoittautumiset aluetoimintakeskukseen tiistaina 6.6. mennessä.

Tervetuloa meidän lenkille!

 

Kesäteatteriretki lauantaina 22.7. Valkeakoskelle

Heinäkuussa teemme loimaalaisten kanssa yhteisen kesäteatteriretken

Valkeakoskelle la 22.7. klo 14 alkavaan IRWIN-musikaaliin. Tämä musikaali on kesän 2023 näyttävin suomalaisen musiikin aikamatka. Se antaa äänen Antti Hammarbergille, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. 

Lavalla on valovoimaisia ammattinäyttelijöitä, räiskyvää retrotunnelmaa, upeita laulunumeroita sekä kauneimpia sovituksia kaikille tutuista suomalaisista hittikappaleista.

Hinta sisältää lipun, väliaikakahvit ja kuljetuksen. Kustannus on varsinaisilta jäseniltä 30 €, kannatusjäseniltä 40 €, avustajilta nolla €ja muilta osallistujilta 50 €. Kesäteatteriretki on avoin kaikille.

Huomioithan että menomatkalla ei ole ruokataukoja, joten varaathan itsellesi eväät linja-autoon, mikäli tarpeen. Teatterilla on mahdollisuus ostaa ennen esitystä virvokkeita ja syötävää. Paluumatkan pysähdyspaikkana on Pentinkulma, josta mahdollisuus ostaa vatsan täytettä sekä herkkuja samassa pihassa olevasta Urjalan makeistukusta.

Turusta matkalle lähtee oma linja-auto, johon kootaan retkelle lähtijät väliltä Turku-Loimaa. Lähtöaika (noin klo 11:00) tarkentuu välipysähdystarpeen mukaan. Aikataulu kesäkuun äänipostissa. Turusta mukaan lähtevien sitovat ilmoittautumiset toimisto@vsn.fi ja maksut yhdistyksen tilille viimeistään maanantaihin 12.6. mennessä.

Tervetuloa nauttimaan laadukkaasta kesäteatterista!

 

Kesäretki 7.–8.8. Maarianhaminaan

Kesän 2023 retkikauden päättää tuettu matka Maarianhaminaan.

 

Lähtö maanantaina 7.8. aamulaivalla ja paluu tiistai-iltana Turkuun.

Matkan hintaan sisältyy: laivamatkat Turku-Maarianhamina-Turku, majoitus hotelli

Pommern, meriaamiainen laivalla maanantain menomatkalla, Kahvi/tee ja Ahvenanmaan pannukakku ravintola Smakbyssä maanantaina iltapäivällä, sisäänpääsy opastetulle

kierrokselle Kastelholman linnassa, 2 ruokalajin illallinen Pommern hotellin ravintolassa,  

tiistaiaamun hotelliaamiainen sekä buffet ateria ruokajuomineen laivalla tiistain 

paluumatkalla. Lisäksi paluumatkalle on varattu ryhmän käyttöön kaksi esteetöntä hyttiä ostosten säilyttämistä ja pientä levähtämistä varten. Matkalla on käytössä linja-auto, johon esim. matkalaukut voi jättää laivamatkan ajaksi. Majoitus hotellissa kahden hengen

huoneissa. Retki alkaa maanantaina linja-autoaseman tilausajolaiturilta klo 7:00, jossa pakkaamme matkatavarat autoon. Paluu tiistaina lähtöpaikalle, jossa matkatavaroiden purku linja-autosta.

 

Retki toteutetaan Sokeain Ystävät ry:ltä saadulla avustuksella. Matkan tuettu

omavastuuhinta on varsinaiset jäsenet ja heidän avustajansa 160 €/henkilö,

muille 320 €/henkilö.

Sitovat ilmoittautumiset toimisto@vsn.fi ja maksut yhdistyksen tilille 15.6. mennessä.

Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset ruoka-aineallergiat sekä lisäksi

tarvitsemme laivayhtiötä ja hotellia varten matkalle lähtevien syntymäajat.

 

 

Kerhot ja liikunta

Kerhot ja liikuntaryhmät jäävät kesätauolle ja jatkuvat syyskuussa.

Seuraa ilmoittelua yhdistyksen äänipostissa, nettisivuilla tai kysy aluetoimintakeskuksesta.


Tiedote liikennevalojen älyääniopastekokeilusta Turun Humalistonkadulla

Nakuttava ääniopastus liikennevaloissa auttaa näkövammaista löytämään ja ylittämään suojatien kadun yli. Ääniohjauksella varustetut jalankulkijoiden liikennevalot ovat kaikille tuttuja jo useamman vuosikymmenen ajalta, mutta aina niiden ongelmana on ollut joko liian hiljainen äänisignaali, joka hukkuu liikenteen meluun vaikeuttaen niiden havaitsemista ja katujen ylittämistä tai ympäristön asukkaita on ärsyttänyt ääniopasteiden aiheuttama jatkuva äänisignaali. Tämä on johtanut ainaiseen äänitasojen säätöön, jolloin sopivan tason löytäminen on ollut haastavaa.

Toukokuun lopulla käynnistyvässä Humalistonkadun pilotissa Turussa testataan liikennevalojen ääniopasteissa älytekniikkaa, joka havaitsee lähestyvän älylaitteen tai kauko-ohjaimen. Älypuhelimessa tai rannekkeessa on sovellus, joka etsii älykkäillä äänimajakoilla varustettuja liikennevaloja bluetooth-yhteyden yli joko automaattisesti tai käyttäjä voi etsiä niitä myös manuaalisesti. Kun äänimajakka havaitsee lähestyvän laitteen, majakan nakutuksen äänenvoimakkuus nousee automaattisesti ajaksi, jonka jalankulkijan laite on bluetooth-kantaman sisällä. Sen jälkeen älyäänimajakan nakutusääni palaa oletustasolle. Taso yritetään määritellä sen verran alhaiseksi, ettei nakutus häiritsisi ympäristöään, mutta olisi kuitenkin havaittavissa näkövammaisille jalankulkijoille, joilla ei ole käytössään älylaitetta tai kaukosäädintä. Uudet älyäänimajakat asennetaan liikennevalopylväisiin niin, että majakoiden äänisignaali on voimakkaampaa keskellä ylitettävää suojatietä. Näin ympäristön rakennukset jäisivät enemmän ääniltä katveeseen ja häiritsisivät vähemmän ympäristön asukkaita.

Ranskassa, Saksassa ja muualla keskieuroopan maissa älykkäät äänimajakat liikennevaloissa ovat olleet käytössä jo yli 25 vuotta, mutta Suomessa, Vaasassa avattiin vasta viime vuoden joulukuussa esteetön, ”puhuva” kävelykatu älykkäillä äänimajakoilla valo-ohjaamattomiin ylityksiin. Turun Humalistonkadun kokeilussa älykkäät äänimajakat asennetaan ensimmäistä kertaa Suomessa valo-ohjattujen suojateiden ylityksiin. Nyt olisikin erittäin tärkeää, että erityisesti näkövammaiset ja kaikki muutkin antaisivat palautetta kokeilusta, jotta saamme riittävästi tietoa älykkäiden äänimajakoiden toimivuudesta liikennevaloissa Turun kaupungille, laitteiden kehittäjille ja liikenneministeriölle. Palautteet luovat pohjaa sille, että tulevaisuudessa Suomeen ja koko EU:n alueellekin saataisiin mahdollisimman yhtenäinen käytäntö älykkäiden liikennevaloääniopasteiden suhteen. Lähetä palautetta älykkäillä ääniopasteilla varustetuista liikennevaloista tai valtuuta läheisesi tekemään se sähköpostiosoitteella:

liikennevalopalaute@vsn.fi

 

 

Humalistonkadun älyliikennevaloääniopasteiden pilotissa testataan sekä saksalaisen RTB:n ääniopastinta, että ranskalaisen Okeenean aBeacon -äänimajakkaa. Kokeilureitti kulkee Eerikinkadulta Ratapihankadulle ja ääniopasteet asennetaan Humalistonkadun oikealle puolelle (torin puoli). Humalistonkadun alkupäähän, Eerikinkadun ja Yliopistonkadun ylityksiin tulevat RTB:n ääniopasteet sekä loppupäähän, Puutarhakadun ja Ratapihankadun ylityksiin Okeenean äänimajakat. Testivaiheessa molemmat opastimet toimivat omilla sovelluksillaan ja kauko-ohjain toimii vain Okeenean äänimajakoissa.

Saksalainen RTB:n älyääniopastin reagoi ympäristön melutasoon sekä lähestyviin bluetooth-laitteisiin nostamalla nakutuksen äänenvoimakkuutta, kun rannekkeessa tai puhelimessa on ilmainen RTB:n LOC.id-sovellus aktiivisena. Puhelin puhuu myös havaitsemansa LOC.id-ominaisuudella varustetut liikennevalot. Hanki LOC.id älylaitteesi sovelluskaupasta.

Androidille Google Play -kaupasta:

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.rtb.locid&hl=fi&gl=US&pli=1- Ulkoinen linkki

Apple iPhonelle App Storesta:

https://apps.apple.com/app/id1146809656- Ulkoinen linkki

Ranskalainen Okeenea aBeacon -äänimajakka reagoi myös ympäristön melutasoon sekä analogiseen radiotaajuuskauko-ohjaimeen että bluetooth-yhteydellä älypuhelimen MyMovEO-sovellukseen. Käyttäjä voi valita, reagoiko äänimajakka manuaalisesti vai automaattisesti lähestyttäessä majakkaa. Kaukosäätimen lyhyt painallus käynnistää manuaalisen haun, jolloin se löytää vain lähistöllä olevan aBeacon-äänimajakan ja pitkä painallus käynnistää 20 minuutin automaattietsinnän. Älypuhelimen sovelluksesta voi valita manuaalisen tai automaattisen haun, jolloin jälkimmäinen etsii majakoita aina, kun sovellus on aktiivinen ja aktivoi majakan automaattisesti toistaen sen viestiä bluetooth-kantaman sisällä. Manuaalietsinnässä napautetaan Manuaalinen haku -painiketta, jolloin älypuhelin kertoo havaitun majakan sekä värähtää merkiksi, että majakka pitää vielä aktivoida kännykän näytöltä. Lisäksi aBeaconeihin saadaan lisäinformaatiota, kuten risteyksen kuvaus ja pidempään viestiin vielä tietoa reitin jatkostakin. Käyttäjä voi tarpeidensa mukaan valita, minkä tasoista infoa hän kaipaa. Jokaiseen tolppaan saadaan yksilölliset viestit kielinä suomi, ruotsi ja englanti, joista käyttäjä voi valita haluamansa kielen. MyMovEO-sovelluksesta voi valita kolmesta majakan äänitasosta: normaali, hiljainen tai voimakas. MyMovEOsta voi myös valita huomaamattoman tilan, jolloin nakutus kuuluu majakasta, mutta viestit vain älylaitteesta.

MyMovEO-älypuhelinsovellus tai kauko-ohjain havaitsee Okeenean aBeacon -äänimajakat. ICT-asiantuntija Väinö Rihti (yhteystiedot alla) Varsinais-Suomen Näkövammaisista esittelee pyynnöstä sovellusta tai kaukosäädintä, jota Aviris-apuvälinemyymälä myy 64 eurolla. Tässä linkki EO-Evasion-kauko-ohjaimeen:

https://www.aviris.fi/tuote/aanimajakka-okeenea-eo-evasion-kauko-ohjain/- Ulkoinen linkki

 

 

MyMovEO on ilmainen sovellus, joka tulee oletuksena suomenkielisenä. Se on näkövammaisille kehitetty sovellus ja on tarkoitettu havaitsemaan ja aktivoimaan Okeenean jalankulkijoiden äänisignaalit suojateillä ja muissa kiinnostavissa kohteissa, joihin äänimajakoita on asennettu. Sovelluksen näkymän vasempaan reunaan ilmestyvät havaittavissa olevat äänimajakat, joista käyttäjä voi joko käsin tai automaattisesti valita haluamansa majakan. Hanki MyMovEO-sovellus älylaitteesi sovelluskaupasta.

Androidille Google Play -kaupasta:

https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.eoguidage.mymoveo&hl=fi&gl=US- Ulkoinen linkki

iPhonelle App Storesta:

https://apps.apple.com/app/id945302895- Ulkoinen linkki

Lisätietoja:

Hannu Suvanto                                     Väinö Rihti

040 545 3655                                         040 159 2688

hannu.suvanto@gmail.com                vaino@vsn.fi

 

Tieto auki -kurssikalenteri kesäkuu 2023

Maanantait ja tiistait ovat tieto auki-palvelun tuki - ja kotikäyntipäiviä ja kurssit toteutetaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Maanantaisin ja tiistaisin voit varata yksilöllistä ict-ohjausta joko aluetoimintakeskuksessa, kotikäyntinä tai etänä. Kotikäynnin hinta on 20 € ja aluetoimintakeskuksessa ohjauksen hinta on 10 € sisältäen kahvin ja kahvileivän.

Tieto auki-palvelun puhelintukiaika on maanantaisin klo 8–10 ja keskiviikkoisin klo 8–9.

Muina aikoina varaudu jättämään soittopyyntö vastaajaan. Maanantain ja keskiviikon välillä jätettyihin soittopyyntöihin pyritään vastaamaan saman päivän aikana.

Soita Tieto auki-palvelun tukipyyntö- ja muissa kuin ilmoittautumisasioissa palvelun puhelinnumeroon 040 159 2688.

Kurssimaksu on 5 € sisältäen kahvin ja kahvileivän. Ilmoittautumiset kursseille puhelimitse

044 241 5441 tai sähköpostitse toimisto@vsn.fi

Kursseille on mahdollista osallistua myös Teams-etäyhteydellä. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli haluat osallistua etänä.

 

Kurssipäivät kesäkuu

ke 7.6. klo 9:00 - 12:00 iOs-yleiskurssi: iPhonen ja iPadin käyttöä asiakkaiden toiveita huomioiden

klo 12:30 - 15:30 Windows-yleiskurssi: Windows 10:n tai Windows 11:n käyttöä asiakkaiden toiveita huomioiden.

ke 14.6. klo 9:00 - 12:00 Puhelimet: Toiveiden mukaan sekä älypuhelinten (iPhone / Android) että näppäinpuhelinten (Blindshell / Minivision) käyttöä.

klo 12:30 - 15:30 Windows Luetus: Luetus-muotoisten lehtien ja kirjojen hakeminen ja lukeminen Windows-luetus ohjelmalla.

ke 21.6. klo 9:00 - 12:00 iOs-Luetus: Luetus-muotoisten lehtien ja kirjojen lukeminen iPhonella tai iPadilla.

klo 12:30 - 15:30 Celia-lataamo: Lainataan ja ladataan Celianetistä äänikirjoja Daisy-kuuntelulaitteelle. Otathan oman Daisy-soittimesi mukaan kurssille.

Loimaan seudun Näkövammaiset tiedottaa

 

Sunnuntaina 4.6. klo 13 Kesäkekkerit Alastaron Nuorisolavalla. Olethan muistanut ilmoittautua?

Maanantaina 12.6. on viimeinen päivä ilmoittautua kesäteatteriretkelle. Lauantaina 22.7. mennään nauttimaan IRWIN-musikaalista Valkeakoskelle.

Tiistaina 27.6. klo 13 Loimaan kaupungin vammaisneuvoston järjestämä kesäpäivätapahtuma Alastaron Nuorisolavalla. Ohjelman lisäksi on grillimakkaraa ja pullakahveet. Mennään kimppakyydeillä. Ilmoittautumiset viimeistään sunnuntaina 18.6. keskitetysti Leenukalle, joka hoitaa näkövammaisporukan tiedot perille.

Laittakaapas seuraava päivämäärä jo allakoihin ylös. Torstaina 3.8. tehdään kesäretki Lempäälän, Vesilahden ja Nokian maisemiin. Tarkemmat tiedot seuraavassa äänipostissa.

Kaikki ilmoittautumiset Leenukalle numeroon 0442968003.

Kesän huuma lisääntyy päivä päivältä. Nauttikaa siitä ja viettäkää lepposaa mittumaarin juhlaa.

kesäisin terveisin Leenukka 

 

Muita menovinkkejä

Esteetön hautausmaa kierros kuvin ja sanoin 15.6. klo 18 Henrikinkirkon Ruususali

Torstaina 15.6.2023 klo 18 Henrikinkirkon Ruususalissa pääset kuvalliselle nojatuolimatkalle.

Tutustumme Turun merkittävien henkilöiden elämäntarinoihin sekä heidän hautamuistomerkkeihinsä. Tilaisuus on avoin kaikille eli Tervetuloa!

Tilat ovat siis täysin esteettömät. Tilaisuudessa on käytössä induktiosilmukka sekä kirjoitustulkkaus. Tarvittaessa kuvailutulkkaus.

Lisätiedot ota yhteyttä Tanja Rantapereen puhelin 040-341 7244

tanja.rantapere@evl.fi

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote toukokuu 2023

 

Oikeuksienvalvontayksikön kesäaika

Tässä tiedotteessa kerromme oikeuksienvalvontayksikön kesäloma-ajasta ja sen vaikutuksista asiakastyöhön. Pääsääntöisesti Näkövammaisten liitossa on voimassa käytäntö, jonka mukaan heinäkuun ajan useimmat toiminnot on suljettu. Noudatamme yksikössämme tätä samaa linjausta. Kesälomakautemme on porrastettu siten, että aina joku yksiköstämme on paikalla, pois lukien edellä mainittu heinäkuu.

Mikäli sinulle tulee akuuttia asiakasasiaa kesän aikana, ja oman alueesi työntekijä on lomalla, voit soittaa palvelevaan puhelimeemme Näkökulmaan p. 09 3960 5050 arkisin, kello 10:00–14:00 välisenä aikana. Näkökulmassa sinua palvelevat alueelliset oikeuksienvalvonnan asiantuntijamme, jotka osaavat neuvoa ja ohjata eteenpäin. Näkökulma on suljettu heinäkuun ajan. Voit myös soittaa Näkövammaisten liiton puhelinvaihteeseen  09 396 041. Vaihteessa sinut ohjataan kulloinkin töissä olevan alueellisen työntekijän numeroon.

Akuutteja asioita, joita kesäaikana voi eteen tulla, ovat erityisesti muutoksenhaut. Muutoksenhaun kohteena ovat yleensä hyvinvointialueen viranomaisen lopulliset päätökset.

Muutoksenhakuaika

Toimielinten ja viranhaltijoiden päätöksiin haetaan ensi vaiheessa muutosta oikaisuvaatimuksella joko asian osaiselta jaostolta/lautakunnalta tai hyvinvointialueen määrittelemältä viranhaltijalta. Tämä tieto löytyy päätöksessä olevasta oikaisuvaatimusohjeesta. Lautakuntien päätöksiin muutosta haetaan hallinto-oikeudesta. On tärkeää muistaa valitusprosessien aikarajat.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Vaatimus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Postittaminen viimeisenä päivänä ei enää sisälly valitusajan puitteisiin.

Valitusaika (ts. oikaisuvaatimuksen aika) lasketaan siten, että asianosaisen - eli muutoksenhakijan - katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä sähköistä tiedonantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä tiedon lähettämisestä. Tiedoksisaantipäivää ei lasketa valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai arkipyhä, saa valituksen tehdä ensimmäisenä päivänä sen jälkeen.

Mikäli saat loma-aikaan päätöksen, johon haluat hakea muutosta, etkä tavoita ketään oikeuksienvalvojistamme, toimi seuraavasti:

Ilmoita tyytymättömyytesi päätökseen edellä mainittuun määräpäivään mennessä valitusohjeessa mainittuun osoitteeseen. Ilmoita myös, että täydennät oikaisuvaatimusta tiettyyn päivään mennessä. Tämän päivän voit määritellä yhdessä toisen alueen työntekijän kanssa, tai esimerkiksi kuukauden päähän työntekijäsi loman päättymisestä. Muista myös ilmoittaa asiasta oman alueesi työntekijälle, kun hän palaa lomaltaan.

Lain mukaan valittajalle tulee varata tilaisuus täydentää tekemäänsä valitusta. Tätä kutsutaan täydennysmenettelyksi. Jos valitus on puutteellinen, valittajalle on siis varattava tilaisuus täydentää sitä, jollei täydentäminen ole asian käsittelyn kannalta tarpeetonta. Olennaisinta on, että asiaan on ilmaistu tyytymättömyys määräpäivään mennessä ja näin se pysyy avoimena.

Kiireettömät asiat

Mikäli asiasi ei ole kiireellinen, pyydämme sinua odottamaan oman alueesi työntekijän lomalta palaamista. Tällaisia asioita voivat olla mm. hakemukset oman hyvinvointialueen vammaispalveluihin tai Kelalle. Yleensä nämä asiat etenevät hitaasti myös viranomaisten taholla loma-aikana.

Lomailemme porrastetusti, joten mahdollisuus siihen, ettei yksikään alueellinen oikeuksienvalvonnan asiantuntijamme ole kesäaikana tavoitettavissa on hyvin pieni. Hakemusasioissa paras asiantuntija on kuitenkin oman alueesi työntekijä, joka on myös mahdollista jatkoprosessia ajatellen paras henkilö asiaasi hoitamaan.

Hyvää ja vähähuolista kesää, toivottaa oikeuksienvalvontayksikkö

Varsinais-Suomen ja Satakunnan oikeuksienvalvoja Jaana Engblom on kesälomalla 3.-30.7.23. Yhteystiedot: p. 050 591 8167 ja jaana.engblom@nkl.fi