Siirry pääsisältöön
Varsinais-Suomen Näkövammaisten logo.
Varsinais-Suomen Näkövammaisten logo.

Ajan­koh­tais­ta

Sanomalehti

Tällä sivulla

ÄÄNIPOSTI 7

Yhteystiedot aluetoimintakeskus

Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 TURKU

 

Aluetoimintakeskus avoinna maanantaista torstaihin klo 9.00–15.00

 

Ilmoittautumiset sähköpostitse toimisto@vsn.fi

 

Yhdistyksen tilinumero FI 37 4309 0010 6350 35

 

Taru Luukkala, puheenjohtaja p. 044 9851062 puheenjohtaja@vsn.fi

Janne Talvitie, palveluohjaaja p. 044 2415321 janne@vsn.fi

Jaana Laine, palveluohjaaja p. 044 2415441 jaana@vsn.fi

Väinö Rihti, IT-asiantuntija, p. 040 1592688 vaino@vsn.fi

 

Tulevat tapahtumat

Kesäkauden päättäjäiset Rauhaniemessä lauantaina 3.9. klo 13–16

Tarjolla on maistuvaa keittoa leivän kera, kahvia ja teetä sekä herkullista makeaa. Mielenkiintoinen musiikillinen ohjelma sisältää mm. musavisan ja saavutettavan karaoken Maurin ja Hannun johdolla. Totta kai päättäjäisissä pidetään myös tutut perinteiset arpajaiset. Osallistumismaksu on 10 € jonka voi maksaa etukäteen yhdistyksen tilille tai aluetoimintakeskukseen. Ilmoittautumiset 1.9. mennessä. Tervetuloa mukaan iloiseen joukkoon kaikki tutut ja tuntemattomat.

Ulkoillaan yhdessä -ryhmä keskiviikkona 7.9. klo 13.00

Tavoitteenamme on ulkoilla yhdessä joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona vaihtelevissa maisemissa. Yhdessä liikkumisen iloa rennossa seurassa Marin ja Hannan kanssa, tällä kertaa Impivaaran maisemissa. Ajankohta kävelyretkelle on ke 7.9.2022 klo 13.00 ja tarkka lähtöpaikka on Impivaaran uimahallin pääovella. Voit valita joko lyhyemmän tai pidemmän reitin.  Otathan oman avustajasi mukaan. Kävelyn jälkeen kokoonnumme kahvila Otavaan suunnittelemaan seuraavaa kävely kohdetta. Mahdollisuus omakustanteiseen kahviin tai vain keskusteluun. Pukeuduthan sään mukaisin varustein! Iloinen mieli matkaan ja ulkoilemaan! Tervetuloa mukaan!

Ilmoittautumiset 6.9.2022 mennessä. 

Toimintavälineiden kokeilu- ja neuvontapäivä perjantaina 9.9. klo 10–13

Turun kaupungin liikuntapalvelut järjestää Veritas stadionin ympäristössä (Blomberginaukio 4) toimintavälineiden maksuttoman kokeilu- ja neuvontapäivän.

Säävaraus, kovalla sateella tilaisuus perutaan.

Välineet on suunniteltu helpottamaan ja mahdollistamaan osallistumista arkiliikkumiseen sekä harrastus- ja virkistystoimintaan. Erityistukea liikkumisessaan tarvitsevilla aikuisilla avustajineen sekä alan ammattilaisilla ja opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua ja kokeilla liikkumisen toimintavälineitä.

Lukupiiri maanantaina 12.9. klo 12.00

Hei kaikki kirjojen ystävät!

Suuret lämpimät kiitokset kuluneesta kevätkaudesta kaikille kirjojen ystäville.

Tässä alla muutamia kirjavinkkejä syyslukemisiksi.

Pirkko Saisio, Passio

Sujata Massey, Bombayn prinssi ja Murha Bombayssa

Amanda Vaaran kirjasarja

klassikko Ernest Hemingway, Kenelle kellot soivat

Antti Tuuri, Bospor Express

Barbara Kingsolver, Myrkkypuun siemen

Lämpimästi tervetuloa taas syksyllä lukupiiriimme!

Lukuisin terkkusin Marjuska

 

Turun kaupungin liikuntalautakunnan 100 v juhlatanssit ke 14.9. klo 17–20

Tanssitapahtuma on Kupittaan palloiluhallissa (Lemminkäisenkatu 32 a) ja tarkoitettu kaikille tanssimisesta kiinnostuneille, erityistä osaamista tai varusteita ei tarvita. Ovet avataan klo 17. Ohjelmassa klo 17.15–18 perhetanssit, tv:stä tutun Mikko Ahdin johdolla tanssimaan pääsevät lapset ja aikuiset. 18.-18.30 seurataan turkulaisten urheiluseurojen tanssiesityksiä ja 18.30–20 tanssitaan Timo Rautala & ATLAS-yhtyeen tahdittamana. Tapahtuman buffetissa voit välillä käydä lepuuttamassa jalkoja sekä hallin yläaulassa tutustua turkulaisten tanssiurheiluseurojen toimintaan.

Tanssilattiasta on erotettu osa ns. "esteettömäksi tanssilattiaksi, joka on varattu henkilöille, jotka esim. liikkumisen apuvälineen tai vaikka aistivamman vuoksi tarvitsevat väljää tanssitilaa. Yleisavustajat opastavat tilassa liikkumisessa. Tapahtumaan osallistuminen on maksutonta. Ilmoittautumiset toimistolle 7.9. mennessä.

 

Safkaklubi keskiviikkona 21.9. klo 12.30 Ravintola Tårgetissa, Linnankatu 3 a

Lounasvaihtoehtoja on neljä: Viikon kala, viikon burgeri, päivän kotiruoka esim. pastaa tai kanaa sekä päivän salaatti sisältäen esim. juustoa tai lihaa.

Lounaan hinta on vaihtoehdon mukaan 11,30–15,00 euroa.

Lounas tarjoillaan lautasannoksena ja sisältää veden, kahvin ja teen sekä pienen makean.

Ravintolaan on esteetön kulku sisäpihan kautta, jonne pääsee ravintolan oikealta puolelta. Lisätietoja matbar.fi Tervetuloa yhteiselle lounaalle Suomen vanhimpaan ravintolaympäristöön Vähätorille.

Ilmoittautuminen toimistoon 14.9. mennessä.

 

Historiakerho maanantaina 26.9. klo 12–14 aluetoimintakeskuksessa

Onkohan sanomalehdessä ollut kesän ja alkusyksyn aikana mitään Turun historiaan liittyvää? Mitähän muita tuttuja tai tuntemattomia aiheita syyskuun kerhossa mahtaakaan tulla esille?  Turun menneisyydessä riittää joka tapauksessa loputtomasti mielenkiintoista kuunneltavaa ja keskusteltavaa ja myös siinä, miten menneisyys liittyy nykypäivään. Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikki vanhat ja uudet kerholaiset. Ennakkoilmoittautuminen toivottavaa. Historiallisin terveisin Jukka.

 

Elokuvailta keskiviikkona 28.9.aluetoimintakeskuksessa klo 17

Katsomme kuvailutulkatun kotimaisen musiikkipitoisen draamakomedian ”70 on vain numero”.

Lavalla Seija (Hannele Lauri) säihkyy yleisön rakastavien katseiden valossa, mutta kotonaan hän syö kylmää nakkia ja juo piimää yksin yönälkäänsä. Stailisti Shanella (Misa Palander) on hänen läheisin ihmisensä. Seija on oppinut suojaamaan yksityisyyttään pakon edessä, mutta suojaus toimii myös eristeenä, ja vaikka Seija on ”koko kansan rakastama”, hänen on vaikea päästää lähelleen ketään. Seija tapaa biisinkirjoitusileirillä Laurin (Mikko Nousiainen) ja yhteistyön tuoksinassa päästää itsensä rakastumaan. Seijan olisi uskallettava astua jumalattaren korokkeeltaan ihmisten pariin – ja kestettävä sen seuraukset. Vaikka jumalattaret eivät täytä vuosia, tuo rakkaus eteen asioita, joissa ikä onkin voimavara eikä rasite. Elokuva on kunnianosoitus suomalaisille naisartisteille ja elokuvassa kuullaan useita koko kansan rakastamia hittejä mm. Lea Lavenin tulkitsemina. Esityksen kesto on 1 tunti 42 minuuttia. Ilmoittautuminen 27.9. mennessä.

Kokataan ja syödään yhdessä to 29.9. klo 16–19 aluetoimintakeskuksessa

Herätellään vielä kesätunnelmia, kokkausillan teemana kesäkurpitsa.

Valmistetaan yhdessä kesäkurpitsasta mm. kasviskeittoa, lasagnea ja jälkkäriksi leivotaan kääretorttua sitruuna-kesäkurpitsatahnalla. Omavastuumaksu jäseniltä ja avustajilta 10 €, kannatusjäseniltä 15 €. Ilmoittautumiset sekä mahd. ruoka-aineallergiat toimistolle viikkoa ennen eli 22.9. mennessä. Mukaan oma essu sekä hyvä kokkailufiilis.

Liikuntapäivä Rauhaniemessä lauantaina 15.10. klo 13–16

Ohjelmassa ohjattua liikuntaa syksyisissä maisemissa. Kahvitarjoilu.

Ilmoittautumiset toimistolle 6.10. mennessä. Tervetuloa mukaan!

 

Sokkopingiksen ohjattu treenipäivä la 15.10. klo 11–17.30 aluetoimintakeskus

Tervetuloa sokkopingiksen ohjattuun treenipäivään 15.10. Varsinais-Suomen näkövammaiset ry:n aluetoimistolle (Läntinen pitkäkatu 37, 2. krs). Päivän aikana on mahdollisuus oppia perustekniikoita tai kehittää jo osattua. Ohjelma laaditaan osallistujien kokemuksen ja taitojen mukaan. Aluetoimistolla on joitakin lainavarusteita, joita voi käyttää. Hygieenisistä syistä omien varusteiden tuominen on suotavaa. Myös ohjaajalla on muutamia lainavarusteita saatavilla pyynnöstä. Treenit tehdään kahdella pöydällä.

Treenipäivä alkaa klo 11 ja päättyy noin klo 17.30 sisältäen tunnin lounastauon. Tapahtuma on ilmainen, ruokailut ovat omakustanteisia. Tämä tapahtuma on tarkoitettu erityisesti Varsinais-Suomen alueen harrastajille, joilla ei ole mahdollisuutta viikoittaiseen ohjattuun harjoitteluun. Viestiä saa jakaa myös lähialueille, jos tunnette harrastajan, jolle tämä voisi soveltua (pääkaupunkiseudulla on mahdollista saada ohjattua harjoittelua Aisti Sportin vuoroilla). Mukaan mahtuu enintään 8 henkeä. Ilmoittautumiset ja lisätiedot Konsta Kuorikoski, konsta.kuorikoski@gmail.com / 050 5438 938. Ilmoittautumiset mielellään 3.10. mennessä.

Konsta Kuorikoski, nuorten päävalmentaja

Turun kaupungin teatteri; Musikaali Hiljaiset sillat keskiviikkona 26.10. klo 19.00

Yksi aikamme intohimoisimmista tarinoista kuvaa musikaalimuodossa Francescan salamarakastumista ja siitä seuraavaa vaikeaa valintaa. Pysyäkö kotiäitinä vai antautuako tuntemattomalle tulevaisuudelle valokuvaaja Robertin kanssa? Sydän on kiinnittynyt perheeseen, mutta Robertin sytyttämää roihua ja avoimena odottavan maailman kutsua on vaikea vastustaa.

On vuosi 1965 Iowan syrjäisellä maaseudulla. Italialainen Francesca Johnson on kotiutunut maatilalle viettämään tasaista perhe-elämää. Miehen ja lasten lähtiessä maatalousmessuille hänen arkeensa aukeaa neljän päivän aukko ilman velvoitteita. Pian helteiselle kuistille eksyy National Geographic -lehden kuvaaja Robert Kincaid, joka on tekemässä juttua Madisonin piirikunnan kuuluisista katetuista silloista. Kun Francesca lupautuu miehelle oppaaksi, on hiljainen silta vain yksi matkan mahdollisista päätepisteistä.

Liput 55 € ja avustajat ilmaiseksi. Sitovat ilmoittautumiset sekä maksut yhdistyksen tilille 21.9.mennessä.

 

Kerhot ja liikunta

Kerhot ja liikuntatoiminta jatkuvat syyskuun alusta lähtien.

Kerhot

Lukupiiri joka kuun toinen maanantai alkaen 12.9. klo 12.00–14.00

Tekniikkakerho maanantaisin parittomilla viikoilla alkaen 12.9. klo 14.30–16.00

Juttutupa tiistaisin parittomilla viikoilla alkaen 13.9. klo 13.30–15.00

Poikkeuksena tiistai 11.10. jolloin juttutupaa ei ole  

 

Aivojumppa joka kuun kolmas maanantai alkaen 19.9. klo 12.00–14.00

Historiakerho joka kuun neljäs maanantai alkaen 26.9. klo 12.00–14.00

Poikkeuksena lokakuu; kerho 31.10.

 

Liikunta

Sokkopingis maanantaisin ja perjantaisin klo 16.00 aluetoimintakeskuksessa;

ei osallistumismaksua.

 

Fysioterapiaopiskelijoiden ohjaamaa liikuntaa VSN:n jäsenille maanantaisin klo 17.00–18.00 alkaen 26.9. viitenä perättäisenä maanantaina

Kuntosali tiistaisin klo 16.00–17.00 Impivaaran Männistössä alk. 6.9.

Maalipallo tiistaisin klo 17.30–18.30 Teräsrautelan koulussa alk. 6.9.

Zumba tiistaisin klo 18.30–19.30 aluetoimintakeskuksessa alk. 13.9.

Ulkoillaan yhdessä joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.00 alkaen 7.9.

ei osallistumismaksua.

 

Kuntosali torstaisin klo 17.30–19.00 Ruusukorttelissa alk. 18.8.

Vesijumppa perjantaisin klo 12.30–13.30 Petreliuksen uimahallissa alkaen 9.9.

Syyskauden liikuntamaksu on 30,00 €.

Maksulla voi osallistua kaikkiin vakioliikuntavuoroihin. 

Tieto auki-kurssit syksy 2022

 

Maanantait ja tiistait ovat tieto auki-palvelun tuki - ja kotikäyntipäiviä ja kurssit toteutetaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Maanantaisin ja tiistaisin voit varata yksilöllistä ict-ohjausta joko aluetoimintakeskuksessa, kotikäyntinä tai etänä. Kotikäynnin hinta on 20 € ja aluetoimintakeskuksessa ohjauksen hinta on 10 € sisältäen kahvin ja kahvileivän.

 

Tieto auki-palvelun puhelintukiaika on maanantaisin klo 8–10 ja keskiviikkoisin klo 8–9. Muina aikoina varaudu jättämään soittopyyntö vastaajaan. Maanantain ja keskiviikon välillä jätettyihin soittopyyntöihin pyritään vastaamaan saman päivän aikana.

Soita Tieto auki-palvelun tukipyyntö - ja muissa kuin ilmoittautumisasioissa palvelun puhelinnumeroon 040 1592688.

 

Kurssimaksu 5 € sisältäen kahvin ja kahvileivän. Ilmoittautumiset kursseille puhelimitse

044 2415441 tai sähköpostitse toimisto@vsn.fi

Kursseille on mahdollista osallistua myös Teams-etäyhteydellä. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli haluat osallistua etänä.

 

Tekniikkakerhon syyskausi käynnistyy maanantaina 12.9. klo 14.30–16. Kerho kokoontuu jatkossa joka toinen maanantai. Kerhossa keskustellaan ja mahdollisuuksien mukaan esitellään erilaisia teknisiä laitteita kodinkoneista kaikenlaisiin teknisiin laitteisiin tietokoneita ja puhelimia sekä niiden sovelluksia unohtamatta.

 

Kerhon vetäjänä toimii Väinö Rihti, joka ottaa mielellään vastaan toiveita kerhojen aiheiksi.

 

Ilmoittautumiset tekniikkakerhoon toimistolle.

 

Kurssipäivät syyskuu 2022

ke 7.9. klo 9:00 - 12:00 iPhone ja iPad: Puhelin - ja facetime-sovelluksilla soittaminen myös ääniohjausta hyödyntäen.

klo 12:30 - 15:30 Windows Luetuksen peruskäyttö: Lehtien ja muiden julkaisujen lukeminen sekä hakeminen pikahaulla ja selainta käyttäen.

ma 12.9. klo 14:30 - 16:00 Tekniikkakerho: Suunnitellaan tulevan syksyn mahdollista kerhotarjontaa. Lisäksi esittelyssä uusi Blindshell classic2-puhelin sekä Android-puhelimissa toimiva Dialoq-ohjelmisto.

ke 14.9. klo 9:00 - 12:00 Yleiskurssi: Ruudunlukuohjelmien avulla sekä tietokoneiden että älypuhelinten käyttöä toiveiden mukaan.

klo 12:30 - 15:30 Celia-lataamo: Lainataan ja ladataan Celianetistä äänikirjoja daisy-soittimelle sekä harjoitellaan julkaisujen kuuntelua daisy-soittimella suoraan verkon yli.  Ota oma daisy-soittimesi mukaan kurssille.

ke 21.9. klo 9:00 - 12:00 Windows: Thunderbird-sähköpostiohjelmalla Viestien lukeminen, kirjoittaminen ja liitteiden avaaminen sekä Näkövammaisten keskustelukanavien perusasiat.

 

klo 12:30 - 15:30 iPhone ja iPad: Puhelin- ja FaceTime-sovelluksilla soittaminen ja yhteystietojen käsittely.

 

ma 26.9. klo 14:30 - 16:00 Tekniikkakerho

 

ke 28.9. klo 9:00 - 12:00 Yleiskurssi: Sekä tietokoneiden että puhelinten käyttöä toiveiden mukaan

 

klo 12:30 - 15:30 Windows: Windows 11:n ja Windows 10:n käyttöä asiakkaiden toiveita huomioiden.

 

 

Loimaan seudun Näkövammaiset tiedottaa 

 

Kaunis ja tapahtumarikas kesä alkaa kääntyä syksyyn. Siispä on aika aloitella SILMÄ-kerhon toimintaa.

Kokoonnumme maanantaina klo 14–16 Tuulensuun Palvelukeskuksessa. Ensin juodaan

maukkaat ehtoopualiskahveet ja sen jälkeen saa puheenvuoron vierailijamme.

 

Vierailijana on 

26.09. asiantuntijalääkäri Jari Välimäki

17.10. ylikonstaapeli Pekka Mäkelä

21.11. Kotipolun Pihaportti Oy:n toimitusjohtaja Olli-Pekka Rastas ja kotihoidon vastaava Jenny Knuutila

Joulukuun ajankohta tarkentuu myöhemmin.

Jollet vielä ole osallistunut SILMÄ-kerhoon, niin olet sydämellisesti tervetullut joukkoomme. Rohkeasti tutustumaan!

Syksyn aikana saamme myös IT-asiantuntija Väinö Rihtin kertomaan ja neuvomaan alan asioista. Myös KOMPA-kerho aloittaa toimintansa. Tietysti hemmottelupäivän toivotaan myös toteutuvan.

Seuraavissa ääniposteissa tarkemmat tiedot näistä tapahtumista.

Ja sitten on juhlan aika. Su 30.10. vietetään 40 v-juhlaa Kanta-Loimaan srk-talolla.

 Kutsu lähetetään postitse.

Laitappa päivämäärä jo nyt allakkaan.

Nautitaan ihanista sadonkorjuun päivistä ja syksyisistä tuoksuista sekä ollaan innokkaita osallistumaan tuleviin tapahtumiin.

syysterveisin Leenukka 

 

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote elokuu 2022

Useimpien Kelan kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksien tehtiin elokuussa inflaation vuoksi ylimääräinen korotus.

Normaalisti tarkistuksia tehdään tammikuussa, mutta nyt eduskunta päätti tehdä ylimääräisen korotuksen 1.8.–31.12.2022.

Kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia ovat mm. kansaneläke, takuueläke, työmarkkinatuki ja peruspäiväraha sekä toimeentulotuen perusosa.

Korotukset eivät koske lapsilisiä, yleistä asumistukea eivätkä eläkkeensaajan asumistukea.

Kela ottaa korotetut etuudet huomioon tulona.

Kela ottaa etuuksien uudet määrät huomioon tulona, kun se tekee yleisen asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen ratkaisuja ja tarkistuksia 1.8.2022 alkaen. Tämä tarkoittaa, että jos saat niitä Kelan etuuksia, joihin tulee ylimääräinen korotus, asumistukesi määrä saattaa laskea hieman seuraavassa tarkistuksessa.

 

Esimerkkejä keskeisistä etuuksista korotuksen jälkeen:

  • Yksinasuvan täysi kansaneläke 703,45 €/kk, jossa korotusta 23,95 €
  • Takuueläkkeen täysi määrä on 885,63 €/kk, korotus 30,15 €
  • 16 vuotta täyttäneen vammaistuen perustuki 98,75 €/kk, korotus 3,36 €, korotettu vammaistuki 230,43 €/kk, korotus 7,85 € ja ylin tuki 446,81 €/kk, korotus 15,21 
  • Eläkettä saavan alin hoitotuki 75,58 €/kk, korotus 2,58 €, korotettu hoitotuki 164,65 €/kk, korotus 5,61 €, ylin hoitotuki 348,16 €/kk, korotus 11,86 €
  • Toimeentulotuen perusosa yksinasuvalle 532,97 €/kk, korotus 18,15 €

Myös työmarkkinatukiin sekä kuntoutusetuuksiin tuli indeksinmukaiset korotukset.

Opintoraha

Tänä vuonna opintorahaa korotettiin 1.8. alkaen 5,7 %, koska korotuksessa on mukana sekä normaali että ylimääräinen indeksitarkistus. Itsenäisesti asuvan ja 18 vuotta täyttäneen opiskelijan opintoraha on nyt 268,23 e/kk, aiemmin 253,69 e/kk. Opintorahan uusi määrä on voimassa 31.7.2023 asti. Seuraava tarkistus tehdään 1.1.2023

Mikäli edellä luetelluista etuuksista mikään ei ole tuttu, voisi olla syytä tarkistaa oletko mahdollisesti oikeutettu johonkin Kelan etuuteen. Usein voi esim. näkövamman aiheuttaman haitan takia ihmisillä olla oikeus joihinkin kelan vammaisetuuksiin.

Tarkempia tietoja Kelasta, Näkövammaisten palveluoppaasta sekä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta.