Siirry pääsisältöön
Varsinais-Suomen Näkövammaisten logo.
Varsinais-Suomen Näkövammaisten logo.

Ääniposti

Sanomalehti

Tällä sivulla

ÄÄNIPOSTI 6

Yhteystiedot aluetoimintakeskus

 

Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 Turku

 

Aluetoimintakeskus avoinna maanantaista torstaihin kello 9.00–15.00

Aluetoimintakeskus on suljettuna kesällä 7.7.–31.7. 2022.

 

Ilmoittautumiset sähköpostitse toimisto@vsn.fi

 

Yhdistyksen tilinumero FI 37 4309 0010 6350 35

 

Taru Luukkala, puheenjohtaja, p. 044 9851062 puheenjohtaja@vsn.fi

Janne Talvitie, palveluohjaaja, p. 044 2415321 janne@vsn.fi- Ulkoinen linkki

Heidi Laaksonen, palveluohjaaja, p. 044 2415441  heidi@vsn.fi

Väinö Rihti, IT-asiantuntija, p. 040 1592688  vaino@vsn.fi- Ulkoinen linkki

 

Rauhaniemi kesällä 2022


Kesäpaikka Rauhaniemessä työskentelee kesällä kesätyöntekijä arkisin klo 12–16, jäsenet tervetuloa kesäpäivää viettämään ja nauttimaan vaikka kupponen kahvia. Juhannuksen jälkeisinä torstaipäivinä eli 30.6.–18.8. kesätyöntekijä lämmittää jäsenille toivomusten mukaan myös saunaa klo 12–16.

Kerho ja liikuntatoiminta jatkuu syyskuussa

 

Tarkempaa tietoa seuraavassa äänipostissa.

Tulevat tapahtumat

 

Lukupiiri

Hei kaikki kirjojen ystävät!

Suuret lämpimät kiitokset kuluneesta kevätkaudesta kaikille kirjojen ystäville. On taas aika siirtyä kesälaitumille ja syksyllä tavataan taas uusin tuulin pohtimaan kesän kirjasatoa.

Tässä alla muutamia kirjavinkkejä sinne omenapuun katveeseen ja laineiden liplatukseen.

Pirkko Saisio, Passio

Sujata Massey, Bombayn prinssi ja Murha Bombayssa

Amanda Vaaran kirjasarja

klassikko Ernest Hemingway, Kenelle kellot soivat

Matkalle haaveileville Antti Tuuri, Bospor Express

Barbara Kingsolver, Myrkkypuun siemen.

Mukavia kesäpäiviä kaikille! Ja lämpimästi tervetuloa taas syksyllä lukupiiriimme!

Aurinkoisin lukuisin terkkusin Marjuska

 

Sunnuntaina 3.7. Kesäjuhlat Rauhaniemessä

Kesäinen päivä Rauhaniemessä, jolloin tarjolla makkaraa ja salaattia sekä kahvia/teetä ja leivonnainen. Ohjelmassa arpajaiset sekä Mauri Kulmala soittaa.

Ilmoittautumiset 29.6.mennessä aluetoimintakeskukseen.

Perjantaina 12.8. Kokopäivä retki Mathildedaliin; jokaiselle jotakin

Retkeen sisältyy matkat, kahvit, opastettu kierros ruukkialueella sekä tutustuminen --alpakoihin, harjantekijän työnäytös, lounas lautastarjoiluna (Ei buffet) Mathildedal Marinassa ja vapaata aikaa. Jokaiselle jotakin eli kulttuuria, historiaa, luontoa eläinten kera, herkullinen kahvihetki ja maittava lounas, shoppailua ja leppoisaa kävelyä sekä mukavaa yhdessäoloa. Lähtö Turun linja-autoaseman tilauslaiturilta klo 9.00 ja takaisin Turkuun lähtö noin klo 17.00 ja paluu Turun linja-autoasemalle. Retken hinta 50 € jäsen tai avustaja, kannatusjäsenet sekä muut 60 €. Sitovat ilmoittautumiset sekä maksut yhdistyksen tilille 30.6.mennessä.

Lauantaina 13.8. Nuorten grilli-ilta

Kesä ja grillikausi päättyvät joskus, ja VSN:n nuoret järjestävät grillikauden päättäjäiset lauantaina 13.8. klo 11.00–16.00 noin 12–30-vuotiaille nuorille Rauhaniemessä osoitteessa Vanuttajankatu 5 Kaarina.

Luvassa on grillausta, mukavaa yhdessäoloa, pelailua sekä uintia, mikäli sää ja sinilevä sallii.

Järjestäjien puolesta tulee juotavaa, karkkia ja sipsiä sekä grillattavaksi makkaraa. Jos kuitenkin haluaa muuta grillattavaa, niin omia grillattavia voi tuoda mukanaan.

Ilmoittautumisia otetaan vastaan 31.7 saakka sähköpostitse vaino@vsn.fi tai puhelimitse 0404820031. Väinölle voi ilmoittaa myös ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista erityisruokavalioista.

Tervetuloa viettämään mukavaa päivää loppukesän hellimään Kaarinaan!

 

Sunnuntaina 21.8. Suomen Musiikkiteatterin Kirka -musikaali klo 16, Ruissalon paviljongilla, Kansanpuistontie 76

Musikaali kaikkien suomalaisten rakastamasta laulajasta ja musiikkimaailman ikonista. Liput 28 €, avustajat ilmaiseksi. Sitovat ilmoittautumiset sekä maksut yhdistyksen tilille 30.6. mennessä. Vielä muutama lippu jäljellä, joten ole nopea!

Lauantaina 3.9. Kesäkauden päättäjäiset Rauhaniemessä alkaen klo 13

Tarjolla keittoa kera leivän sekä kahvi/tee ja makea. Puhelinnumeroarpajaiset. Osallistumismaksu 10 € etukäteen yhdistyksen tilille tai aluetoimintakeskuksessa voi maksaa. Ilmoittautumiset 30.8.mennessä aluetoimintakeskukseen.

Kokataan ja syödään yhdessä to 29.9. klo 16–19 aluetoimintakeskuksessa

Herätellään vielä kesätunnelmia, kokkausillan teemana kesäkurpitsa.

Valmistetaan yhdessä kesäkurpitsasta mm. kasviskeittoa, lasagnea ja jälkkäriksi leivotaan kääretorttua sitruuna-kesäkurpitsatahnalla. Omavastuumaksu jäseniltä ja avustajilta 10 €, kannatusjäseniltä 15 €. Ilmoittautumiset sekä mahd. ruoka-aineallergiat toimistolle viikkoa ennen eli 22.9. mennessä. Mukaan oma essu sekä hyvä kokkailufiilis.

Perjantaina 7.10. klo 19 Linnateatteri Stand up, Turku! -esitys, Humalistonkatu 7,

Esiintyjinä Matti Patronen, Anitta Ahonen, Andre Wickström, Anders Helenius, Riku Sottinen. Sitovat ilmoittautumiset sekä maksu yhdistyksen tilille 25.8. mennessä. Hinta; jäsen 27 €, avustajat ilmaiseksi.

Keskiviikkona 26.10. klo 19.00 Turun kaupungin teatteri; Musikaali Hiljaiset sillat

Yksi aikamme intohimoisimmista tarinoista kuvaa musikaalimuodossa Francescan salamarakastumista ja siitä seuraavaa vaikeaa valintaa. Pysyäkö kotiäitinä vai antautuako tuntemattomalle tulevaisuudelle valokuvaaja Robertin kanssa? Sydän on kiinnittynyt perheeseen, mutta Robertin sytyttämää roihua ja avoimena odottavan maailman kutsua on vaikea vastustaa.

On vuosi 1965 Iowan syrjäisellä maaseudulla. Italialainen Francesca Johnson on kotiutunut maatilalle viettämään tasaista perhe-elämää. Miehen ja lasten lähtiessä maatalousmessuille hänen arkeensa aukeaa neljän päivän aukko ilman velvoitteita. Pian helteiselle kuistille eksyy National Geographic -lehden kuvaaja Robert Kincaid, joka on tekemässä juttua Madisonin piirikunnan kuuluisista katetuista silloista. Kun Francesca lupautuu miehelle oppaaksi, on hiljainen silta vain yksi matkan mahdollisista päätepisteistä.

Liput 55 € ja avustajat ilmaiseksi. Sitovat ilmoittautumiset sekä maksut yhdistyksen tilille 21.9.mennessä.

Tieto auki-kurssikalenteri syksy 2022, elokuu

 

Väinö on lomalla 9.–31.7. Tuona aikana tieto auki-palvelulla ei ole puhelinpäivystystä. Loman aikana voit olla kiireellisissä asioissa yhteydessä Näkövammaisten liiton digineuvontaan 09 3960 4000 (ict-asiat) tai 09 3960 4040 (daisy-soittimiin liittyvät asiat).

 

Syksy 2022 tuo pieniä muutoksia Tieto auki-palvelun toimintaan ja aikatauluihin. Yksilöohjausten kasvaneen kysynnän takia niille varataan jatkossa aikaisempaa enemmän aikaa. Elokuusta 2022 alkaen maanantait ja tiistait ovat Tieto auki-palvelun tuki - ja kotikäyntipäiviä ja ryhmämuotoiset kurssit pidetään pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Tarvittaessa kursseja voidaan järjestää myös maanantaiaamupäivinä.

Tiistaisin ja keskiviikkoisin voit varata yksilöllistä ict-ohjausta joko aluetoimintakeskuksessa, kotikäyntinä tai etänä. Aluetoimintakeskuksessa ohjauksen hinta on 10 euroa (sisältää kahvin ja kahvileivän), kotikäynnin hinta on 20 euroa ja etäohjaus on maksutonta.

Kurssien osallistumismaksu on 5 euroa (sisältää kahvin ja kahvileivän).

Tieto auki-palvelun ict-asiantuntija Väinö Rihdin puhelintukiaika on maanantaiaamuisin klo 8–10 ja keskiviikkoaamuisin klo 8–9 maanantaista 1.8. alkaen. Muina aikoina varaudu jättämään soittopyyntö vastaajaan ja kerro asiasi lyhyesti ja jätä myös puhelinnumerosi. Maanantain ja keskiviikon välillä jätettyihin soittopyyntöihin pyritään vastaamaan saman päivän aikana.

Soita Tieto auki -palvelun tukipyyntö- ja muissa kuin ilmoittautumisasioissa palvelun puhelinnumeroon:

040 159 2688.

 

Ilmoittaudu kursseille puhelimitse: 044 241 5441 tai sähköpostilla: toimisto@vsn.fi

Kursseille on mahdollista osallistua myös Teams-etäyhteydellä. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli haluat osallistua etänä.

 

Tekniikkakerhon ajankohta muuttuu syksyllä 2022. Kerho kokoontuu jatkossa joka toinen maanantai klo 14.30–16, maanantaista 12.9. alkaen. Kerhossa keskustellaan ja mahdollisuuksien mukaan esitellään erilaisia teknisiä laitteita kodinkoneista kaikenlaisiin teknisiin laitteisiin tietokoneita ja puhelimia sekä niiden sovelluksia unohtamatta. Kerhon vetäjänä toimii Väinö Rihti, joka ottaa mielellään vastaan toiveita kerhojen aiheiksi.

Ilmoittautumiset tekniikkakerhoon toimistolle.

 

Kurssipäivät elokuu 2022

 

ke 10.8. klo 10:00 - 14:00 Avoin tutustumispäivä Tieto auki-palveluun: Voit tulla sinulle sopivana aikana tutustumaan palvelun toimintaan sekä näkövammaisten tietoteknisiin apuvälineisiin kuten ruudunlukuohjelmalla varustetut tietokoneet ja puhelimet.

 

ke 17.8. klo 9:00 - 12:00 Windows-yleiskurssi: Windows-tietokoneiden ja - ohjelmien käyttöä asiakkaiden toiveita huomioiden.

 

klo 12:30 - 15:30 iOs-yleiskurssi: iPhonen ja iPadin käyttöä asiakkaiden toiveita huomioiden.

 

ke 24.8. klo 9:00 - 12:00 näppäinpuhelimet: Tutustutaan ruudunlukuohjelmalla varustettujen Minivision2 sekä Blindshell classic2-näppäinpuhelinten käyttöön.

 

klo 12:30 - 15:30 Celia-lataamo: Kirjojen lataus Celianetistä daisy-soittimelle sekä lehtien ja muiden julkaisujen kuuntelu verkon yli. Ota oma daisy-soittimesi mukaan kurssille.

 

ke 31.8. klo 9:00 - 12:00 Etäosallistuminen: Harjoitellaan etäosallistumista Teams, Zoom tai Google meet-ohjelmilla sekä puhelimitse.

 

klo 12:30 - 15:30 iPhone ja iPad: Puhelin - ja Facetime-sovelluksilla puheluiden soittaminen myös ääniohjausta käyttäen.

 

TYKS Kuntoutuohjaajien päivitetyt tiedot 2022

Näkö- ja kuulovammaiset lapset ja nuoret puhelin 02 313 1543

Näkövammaiset aikuiset puhelin 02 313 1544

Kuulonäkövammaiset aikuiset puhelin 02 313 1599

Loimaan seudun Näkövammaiset tiedottaa 

 

Kiitokset Turun seudun näkövammaisille osallistumisestanne kesäkekkereihin! Meillä kaikilla oli mukava ehtoopuali, jonka kruunasi aurinkoinen kesäkeli.

 

To 4.8. kesäretki Turun ja Naantalin saaristomaisemiin. Päivän ohjelmaan kuuluu mm. aamukahveet Maalaisleipomon Herkkupirtissä, esittely ja opastettu kierros Silliperinnemuseo Dikselissä, Ravintola Pohjankulman herkullinen saaristolaispöytä, kahden tunnin risteily Naantalista Turkuun Höyrylaiva Ukkopekalla ja ehtoopäiväkahveet Cafe Wäinössä.

Retken hinta varsinaisilta jäseniltä ja kannatusjäseniltä 65 euroa sekä muilta 80 euroa sisältäen kahdet kahveet, museon pääsymaksu ja esittely, lounas, risteily ja kyyti.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään pe 15.7. mennessä.

Lähdetään nauttimaan mukavasta kesäretkipäivästä!

 

La 3.9. klo 13 kesäkauden päättäjäiset Rauhaniemessä. Mennään yhteiskuljetuksella.  Ilmoittautumiset viimeistään ma 22.8. mennessä. 

 

Pe 9.9. klo 10–15 Loimaan seurakunnan järjestämä leiripäivä Pihlavan leirikeskuksessa Säkylässä. Juuri tähän päivään osallistuu näkövammaisten porukka.

Mennään bussikuljetuksella, joka lähtee kaupunginkirkolta suunnaten Metsämaan kautta Alastarolle.

Jokaisen osallistujan omavastuu on 15 euroa. 

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään ke 17.8. mennessä Leenukalle, joka hoitaa osallistujien tiedot diakonissa Minnalle.

 

Syyskauden ohjelmasta tiedotetaan seuraavassa äänipostissa, joka ilmestyy elokuussa.

Tuttuun tapaan kaikki ilmoittautumiset Leenukalle puh. 0442968003.

 

Nyt on kesä kauneimmillaan, joten nauttikaamme siitä.

Aurinkoisia kesäpäiviä kera sopivien sateiden toivottaa Leenukka 

 

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote kesäkuu 2022

Mistä apua matkustamiseen

Kun matkustat junalla

Saattajalippu

Jos haitta-asteesi on vähintään 65 %, sinulla on oikeus saada saattaja maksutta matkalle mukaan. Saattajalippu ja oma lippu ostetaan yhtä aikaa. Oikeus saattajaan todistetaan jollakin seuraavista:

 • Näkövammaisten liiton, Näkövammaiset Lapset ry:n tai Suomen Kuurosokeat ry:n näkövammaiskortilla, jossa haitta-aste on vähintään 65 %
 • lääkärintodistuksella, josta ilmenee, että näkövamman haitta-aste on vähintään 65 % tai
 • EU-vammaiskortilla, jossa on A-merkintä.

Avustamispalvelu asemilla

 • Auttaa vammaista matkustajaa useilla rautatieasemilla.
 • Avustamisvaraus tulee tehdä viimeistään 36 tuntia ennen matkan alkua.
 • Palvelu on maksuton ja se tilataan VR:n asiakastuesta.
 • Avustuspisteessä tulee olla 20 minuuttia ennen junan lähtöä.

Asiakastuki

VR:n maksuttomasta asiakastuesta saat puhelimitse tietoa esteettömän matkustamisen palveluista ja asemien avustamispalveluista. Asiakastuen numero on 0800 188 822. Palvelu on avoinna arkisin klo 5–22 ja viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 7–22.

Kun matkustat linja-autolla

Vammainen matkustaja saa apua siirtymisessä linja-auton lähtölaiturille sekä tarvittaessa lipunmyyntipisteeseen ja odotustiloihin seuraavilla henkilöliikenteen linja-autoasemilla: Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu, Rovaniemi, Tampere ja Vaasa. Avustamispalvelut ovat käytettävissä lipunmyynnin aukioloaikoina.

 • Avuntarpeesta tulee ilmoittaa vähintään 36 tuntia ennen avuntarvetta.
 • Tilaus tehdään ma–pe klo 8–16 p. 020 331 222 (puhelun hinta 8,4 snt/min) tai avustuspalvelut@matkahuolto.fi.
 • Sovitussa avustamispisteessä ilmoittaudutaan sovittuna aikana, joka on viimeistään 30 minuuttia ennen linja-auton lähtöaikaa.

Jos et pysty matkustamaan yksin bussilla, sinulla pitää olla mukana saattaja. Saattaja matkustaa avustettavan mukana veloituksetta, kun vuoron kokonaispituus on lähtöpaikasta määräpaikkaan yli 250 km, vaikka avustettava ja saattaja matkustaisivat vuorolla tätä lyhemmän matkan.

Eri liikennöitsijät ja joidenkin kuntien liikennelaitokset myöntävät maksuttomia invalidilippuja ja erilaisia alennuksia näkövammaisille matkustajille myös lyhyemmillä reiteillä. Lisätietoja alennuksista saa oman kunnan liikennelaitokselta ja liikennöitsijöiltä. Käytännöistä kannattaa kysyä kyseisellä alueella toimivasta alueyhdistyksestä.

Helsingin seudun paikallisliikenteessä näkövammaisella oikeus matkustaa ilmaiseksi

Näkövammaiset voivat hankkia vapaata matkustusoikeutta varten HSL:n palvelupisteestä HSL-kortin. Saadaksesi matkalle maksuttoman saattajan mukaan tarvitset myös oikeus saattajaan -kantakortin.

Korttien hankkimiseksi tarvitset

 • henkilötodistuksen ja
 • silmälääkärin todistuksen, jossa näkövamman haitta-aste on vähintään 50 % tai
 • HUS:n todistuksen näkövamman haitta-asteesta tai
 • Näkövammaisten Liitto ry:n tai Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf:n myöntämä näkövammaiskortin ja
 • passikuvan kantakorttia varten.

Lisätietoja HSL:n asiakaspalvelusta p. 09 4766 4000 ma–pe 7.30–19 ja la–su 9.30–17 sekä HSL:n verkkosivuilta- Ulkoinen linkki.

Kun matkustat laivalla

Sinulla on oikeus saada apua satamassa, laivaan siirtymisessä ja matkan aikana. Jos tarvitset matkan aikana jatkuvaa tai henkilökohtaista avustamista esimerkiksi ruokailussa, nostamisessa, yhteydenpidossa, lääkityksessä ja wc-käynneissä, tulee sinulla olla mukanaan oma henkilökohtainen avustaja.

Avustamispalvelu on maksutonta. Avuntarpeesta kannattaa ilmoittaa samalla, kun varaa matkan tai viimeistään 48 tuntia ennen matkaa matkatoimistolle tai laivayhtiölle.

Kun matkustat lentokoneella

Avustamispalvelu tilataan lentoyhtiöltä tai matkatoimistolta matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä. Palvelu on maksuton. Samalla ilmoitetaan, jos mukana on apuvälineitä, kuten pyörätuoli. Myös opaskoirasta on ilmoitettava 48 tuntia ennen matkan alkua. Lentoasemalla ilmoittaudutaan lähtöselvityksessä tai kutsupisteellä viimeistään tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Ruuhka-aikaan kannattaa varata hieman enemmän aikaa.

Saat avustusta lentokoneen istuimelle saakka. Myös matkalla olevissa lentokoneiden vaihdoissa avustetaan. Määränpäässä sinut avustetaan lentokoneesta terminaaliin ja pysäköintialueelle, bussilaitureille, juna-asemalle tai takseille.

Lähteet ja lisätietoa:

Näkövammaisen palveluopas | Näkövammaisten liitto (nkl.fi)- Ulkoinen linkki

Esteetön junamatkustus - VR- Ulkoinen linkki

Liikuntarajoitteisten ja vammaisten henkilöiden avustaminen linja-autoasemilla - Matkahuolto- Ulkoinen linkki

Näkövammaiset | Esteettömyys | Matkustaminen | HSL.fi- Ulkoinen linkki