Ryh­mä­kes­kus­te­le­maan Sky­pel­lä

Nyt ryhmäkeskustelemaan Skypellä

 

Internet-yhteyden yli ääni- ja videopuheluita tarjoava Skype on ottanut käyttöön uuden verkkopalvelun. Skype tarjoaa nyt mahdollisuuden perustaa verkkoon keskusteluryhmiä, joihin voi liittyä joko Skype-sovelluksella tai selaimella. Palvelu on ns. beta-vaiheessa, mutta toimii jo kohtuullisen vakaasti.

 

Varsinais-Suomen näkövammaiset ry:n Tieto auki -palvelu on perustanut kolme keskusteluryhmää Skypen verkkopalveluun. Sinulla on nyt mahdollisuus kokeilla, voisiko tämä olla uudenlainen väline näkövammaisille yhteydenpitoon ja tiedon jakamiseen. Tarjolla ovat ryhmät Kulttuuri, Tekniikka ja Yleiskeskustelu.

 

Ryhmäkeskustelut toimivat parhaiten apuvälinekäytössä Skypen sovelluksella, jonka voi asentaa joko tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen. Keskusteluryhmät eivät ole aikasidonnaisia vaan ne ovat aina avoimia. Yhdessä keskusteluryhmässä voi olla yhtäaikaa 10 - 25 keskustelijaa riippuen siitä, käytetäänkö video- vai äänipuheluita. Ryhmissä suositellaan käytettäväksi aina äänipuhelu-vaihtoehtoa videopuhelun sijasta, jotta yhdellä kerralla mahtuisi mahdollisimman monta jäsentä.

 

Keskusteluryhmiin liitytään ja niistä poistutaan tavanomaisilla Skypen Soita ja Lopeta -toiminnoilla. Liittyminen tapahtuu automaattisesti silloin, kun keskusteluryhmässä on jo vähintään kaksi osallistujaa. Ensimmäisenä ryhmään liittynyt jäsen joutuu aina vastaamaan toisena ryhmään pyrkivän puheluun ennenkuin tämä pääsee mukaan keskusteluun.

 

Keskusteluryhmiin liittyessäsi toiset käyttäjät näkevät tunnuksesi, mikäli olet rekisteröitynyt Skypen käyttäjä. Selaimella voi liittyä keskusteluihin myös ilman Skype-tunnuksia.

 

Ryhmäkeskusteluun osallistuminen Skype-sovelluksella

 

Aloita liittyminen ryhmäkeskusteluihin siirtymällä selaimella osoitteeseen http://vsn.fi/tietoaukipalvelu/9755.

 

Valitse sivulta haluamasi ryhmän linkki.

 

Mobiilisovelluksella liittyminen tapahtuu samantien, kun olet valinnut keskustelulinkin. Skype käynnistyy, jonka jälkeen olet yksi osallistujista - ellet ole ensimmäinen ryhmäläinen ja sinun on poimittava seuraava soittaja mukaan vastaamalla tulevaan puheluun.

 

Mikäli käytät tietokonetta, joudut tekemään pari valintaa ennen ryhmään liittymistä. Ensin näytölle tulee Käynnistä ohjelma -valintaikkuna. Hyväksy "Valitse sovellus" Enterillä tai hiirellä. Siirry sitten sarkain-näppäimellä "Miten haluat avata tämän" listalle. Jos käytät selaimena Internet Exploreria, on Skype oletuksena valittuna. Liiku sarkainta painelemalla valintaruutuun "Käytä aina tätä sovellusta". Hyväksy välilyönnillä tai hiirellä, jos valintaruudussa ei ole valintaa. Firefoxissa valintaruudun nimi on "Muista tämä valinta skype-linkeille". Firefoxissa valinta ei ole oletuksena valittuna. Valitse lopuksi OK.

 

Skype-sovellus käynnistyy. Useimmiten sisäänkirjautuminen on asetettu automaattiseksi, joten liityt suoraan valitsemaasi keskusteluryhmään mukaan ilman kirjautumistietojen syöttämistä.

 

Kun soitat ryhmälle, kuulet normaalin hälyytysäänen. Mikäli hälyytysääni jatkuu pidempään, ryhmässä ei sillä hetkellä ole muita osallistujia. Kun seuraava keskustelija haluaa osallistua mukaan, soi ensimmäisen ryhmään liittynyt Skype samalla tavalla kuin puhelun saapuessa. Vastaa puheluun. Skype ilmoittaa uusista keskustelijoista pienellä merkkiäänellä. Keskusteluryhmästä poistut lopettamalla puhelun aivan tavalliseen tapaan.

 

Ryhmäpuhelu kannattaa tallettaa Skypen Suosikiksi, jolloin liittyminen keskusteluun käy helposti seuraavalla kerralla. Jos poistut keskusteluryhmästä valitsemalla kyseisen valinnan Skypen toiminnoista, sinun pitää aloittaa ryhmään liittyminen siirtymällä selaimella ryhmäkeskustelujen linkit sisältävälle internet-sivulle.

 

Ryhmäkeskusteluun osallistuminen tietokoneen selaimella

 

Ennen ryhmäkeskusteluun liittymistä pitää selaimeen asentaa Skypen laajennusosa. Se asennetaan osoitteesta

https://node3.storageit.fi/storage/u.svc/download.dn?fid=18425820502160822771_14345394503950408115

 

Kun laajennusosa on asennettu, voit liittyä ryhmäkeskusteluun. Siirry selaimella osoitteeseen

http://vsn.fi/tietoaukipalvelu/9755.

 

Ensimmäisen ryhmäpuhelun yhteydessä selainlaajennus saattaa pyytää palomuurilta lupaa, kun sitä käytetään. Näytölle tulee ilmoitus "Palomuuri on estänyt joitakin sovelluksen osia toimimasta". Etsi sarkaimella Salli-painike ja hyväksy se.

 

Valitse sivulta haluamasi keskusteluryhmän linkki. Näytölle avautuu Käynnistä ohjelma -valintaikkuna. Sulje se Esc-näppäimellä tai valitse Peruuta. Näytölle tulee Liity keskusteluun -sivu. Etsi painike "Liity keskusteluun" ja valitse se. Ellet ole kirjautunut jo aiemmin Skypeen koneeltasi, saat pyynnön "Hei anna vierailijanimesi liittymistä varten". Kirjoita nimesi tekstikenttään ja valitse Liity-painike. Jos olet rekisteröitynyt aiemmin Skypeen, sinun ei tarvitse kirjoittaa nimeäsi, mutta keskusteluun liittyäksesi etsi Liity-painike ja hyväksy se.

 

Kuulet Skypen soittoäänen, joka loppuu siirtyessäsi mukaan keskusteluryhmään. Mikäli hälyytysääni jatkuu pitkään, olet ensimmäinen ryhmän jäsen ja sinun pitää vastata seuraavana soittavan puheluun. Muut liittyvät mukaan automaattisesti ja Skype ilmoittaa liittymisistä pienellä merkkiäänellä.

 

Poistut ryhmäpuhelusta tavalliseen tapaan lopettamalla puhelun Alt+Page down tai hiirellä Lopeta puhelu -painikkeesta.

 

Jos käytät Firefoxia, ensimmäisellä kerralla tulee näytölle kysymys haluatko sallia Skypen ilmoitukset verkkoversiossa. Hyväksy, jotta saat tiedot keskustelujen aikana mukaan liittyvistä henkilöistä. Saat tehtyä valinnan "Salli aina" painamalla kahdesti Alt+a.

 

Seuraavaksi Firefox kysyy, sallitko Skypen verkkolaajennuksen käytön. Vaihtoehto pitää sallia. Seuraavaksi valitset joko Salli nyt (alt+s) tai Salli ja muista (alt+m).

 

Kysymykset ja palaute

 

Tieto auki -palvelu toivoo vilkkaita ja antoisia keskusteluja. Kysymyksiä, palautetta ja kehitysideoita voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen

hannu.suvanto@vsn.fi