Ajan­koh­tais­ta

                                                                                                 

Uusi palveluohjaaja esittäytyy

 

Heidi Laaksonen on aloittanut palveluohjaajana 5.8. Tervetuloa moikkaamaan.

 

Aluetoimiston remontti

 

Kerho- ja tapahtumatoiminta jatkuu aluetoimintakeskuksessa remontin ajan kerhotilassa porrastetusti. Pahoittelemme remontista mahdollisesti aiheutuvaa häiriötä. Remontista huolimatta lämpimästi tervetuloa vilkkaaseen toimintaan syksyn alkaessa.

 

Kerhot

 

Syksyn kerhot alkavat:

Kädentaitokerho alkaa torstaina 5.9. klo 12.00-15.00 vetäjänä Marjuska

Lukupiiri 9.9. maanantaina klo 12.00-14.00 vetäjänä Marjuska

Kontaktikerho alkaa tiistaina 10.9. klo 13.00-14.30

Tekniikkakerho alkaa 10.9. klo 16.00-18.00

Espanjankerho alkaa 19.9. klo 10.00-12.00

 

Vakioliikuntavuorot

 

Maanantaisin 26.8. alkaen keilailua Kupittaan keilahallissa kello 15.00-16.00

Tiistaisin 3.9. alkaen kuntosali Impivaarassa kello 16.00-17.00

Torstaisin 5.9. alkaen maalipalloilua Pallivahan koulu kello 19.00-20.00

Perjantaisin 30.8. alkaen vesijumppaa Petreliuksen uimahallissa kello 12.45-13.30.

 

Edullisella kausimaksulla, 25 euroa, voit osallistua koko syksyn kaikkiin liikuntavuoroihin. Voit suorittaa maksun toimistolla käteisellä, kortilla tai maksaa suoraan yhdistyksen pankkitilille. Ja muistathan, että kokeilukerta on aina maksuton.

Luontoliikuntapäivä Eerikkilän Urheilukeskus 24.8

 

Lähtö Turun linja-autoasemalta tilausajolaiturista 10 klo 9:15. Saapuminen Eerikkilään n. klo 10:50 ja lounas klo 11:00 – 12:00. Ohjelmassa melontaa intiaanikanooteilla, sekä ohjattua patikointia. Nokipannukahvit juomme grillikatoksella klo 13:45 – 14:15. Ohjelma jatkuu rentoutuksella tai ohjatulla liikunnalla tai omatoimisella patikoinnilla. Tämän jälkeen mahdollisuus saunoa ja uida rantasaunalla, sekä omatoiminen grillaus. Kotimatkalle lähdemme n. klo 18:00.  Ilmoittautumiset 16.8. mennessä Jari Linnavuori p.0407437564 tai jm-linna@hotmail.com. Retken hinta 20,00 €/hlö, vielä ehtii ilmoittautua !!!

 

Kontakti- ja Tekniikkakerhon yhteistapaaminen

 

Tiistaina 10.9.2019 klo 13:00 kontaktikerho ja tekniikkakerho saavat yhteisesti vieraikseen Näköpiste Polar Printin väkeä Helsingistä. Pääsemme tutustumaan uusimpiin näkövammaisten apuvälineisiin. Vieraat ovat paikalla kello 17 asti. Vierailun lomassa kahvitarjoilu. Tervetuloa Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n toimintakeskuksen kerhotilaan ja ota ystäväsikin mukaan! Osoite on Läntinen Pitkäkatu 37, Turku, toinen kerros.

Tieto Auki -palvelun elokuun lopun kurssit

Ti 20.8. klo 9:00 - 15:00 älypuhelimien kartat-sovellukset ja reittien etsiminen käytännön harjoituksin navigoiden lounaspaikkaan tai vastaavaa sekä iPhonen BlindSquare-paikannussovelluksella ympäristön tutkimista.

Ke 21.8. klo 9:00 - 12:00 iPhone-puhelimen käytön alkeet. Tutustumme kosketusnäytöllä varustettuun iPhone-matkapuhelimeen ja sen käyttöön VoiceOver-ruudunlukuohjelmalla. Kurssi sopii juuri puhelimen hankkineille ja kertaukseksi muille.

Klo 12:30 – 15:30 Facebook: Facebook-tilin luonti ja tutustumista Facebookiin iPhonen Facebook-sovelluksella.

Ti 27.8. klo 9:00 – 15:00 Celianet-päivä: Tule tutustumaan kuinka etsitään ja ladataan kirjoja Celianet-verkkopalvelusta tietokoneelle ja älypuhelimen sovellukseen sekä mitenkä siirretään ladatut kirjat tietokoneelta kuuntelulaitteelle. Saat päivän aikana ladattua mielikirjojasi, vaikka se ei kotona vielä onnistuisikaan. Otathan oman kuuntelulaitteesi mukaan!

Ke 28.8. klo 9:00 – 12:00 iPhone-puhelimen käytön alkeet. Tutustumme kosketusnäytöllä varustettuun iPhone-matkapuhelimeen ja sen käyttöön VoiceOver-ruudunlukuohjelmalla. Kurssi sopii juuri puhelimen hankkineille ja kertaukseksi muille.

Klo 12:30 - 15:30 iPhone ja iPad: Puhelin- ja FaceTime-sovelluksilla soittaminen ja yhteystietojen käsittely.

 

Kädentaitokerhot ja käsityökurssit syksyllä

 

Syksyn kädentaitokerhot toteutuvat aluetoimintakeskuksessa torstaisin 5.9., 3.10., 7.11. ja 5.12. klo 12-15, vetäjänä Marjuska.

Lokakuun kädentaitopäivässä järjestetään Kangaskassi ja suodatinpaperiruusu -työpaja 3.10. aluetoimintakeskuksessa. Käsityöpäivässä on mahdollista painaa kangasväreillä itselle tai lahjaksi oman näköinen kangaskassi tai taikoa kahvisuodatinpaperista kaunis ruusu. Ohjaajana toimii Kaarina Haikara.

Marraskuun kädentaitopäivänä 7.11. hullaannutaan nahasta. Nahkakorutyöpajassa on mahdollisuus tehdä esim. nahkariipus tai korvikset kierrätysnahasta tai rannekoru paksummasta nahasta. Lisätiedot ja ilmoittautumiset käsityövastaavalle, Noora Mäkelälle, puh 040-7086870. Tarkemmat kellonajat ja tarvikemaksut tarkentuvat myöhemmin ja ilmoitetaan Äänipostissa lähempänä.

 

Kesäkauden päättäjäiset Rauhaniemessä lauantaina 31.8. klo 15 – 19

 

Tunnelmallinen teltta kutsuu jälleen tuttuun iloiseen seuraan ja hyvän ohjelman pariin.

Maistelemme pitokokin maittavia antimia. Nautimme monipuolisesta musiikista ja lauluesityksistä. Rohkeimmat pääsevät itsekin laulamaan. Ohjelman lomassa on myös pientä käsityömyyntiä.

Kahvin jälkeen jännitetään millaisia voittoja arpajaisista tällä kertaa tuleekaan.

 

Ilmoittautumiset Anulle 23.8. mennessä 0400 398972 tai anu@vsn.fi ja maksu 5 euroa/hlö yhdistyksen tilille FI34 8000 1200 9716 05 (viitekenttään ”Päättäjäiset”) tai toimistoon.

Ilmoita Anulle myös mahdolliset allergiat.

Arpajaisvoittoja otetaan mielellään vastaan toimistoon tai suoraan tilaisuuteen.

Tervetuloa runsain joukoin viettämään tämän kesän viimeistä iltaa mukavassa seurassa.

 

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE elokuu 2019

 

 

Asiakasmaksujen alentaminen tai perimättä jättäminen

 

Milloin asiakasmaksua voidaan alentaa tai jättää perimättä?

 

Asiakasmaksua voidaan alentaa tai jättää se kokonaan perimättä tapauskohtaisen tarve- ja tilannearvion perusteella. Asiakasmaksulain 11 §:n mukaan sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin, kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.

 

Jos maksujen periminen aiheuttaisi asiakkaalle kohtuuttomia psyykksiä tai sosiaalisia ongelmia, maksuja voidaan alentaa tai jättää ne kokonaan perimättä huollollisten syiden perusteella, vaikka taloudelliset kriteerit maksujen perintään sinänsä täyttyisivät.

 

Mitä asiakasmaksuja voi alentaa?

 

Kun on kyse sosiaalihuollon palveluista määrätyistä maksuista tai terveydenhuollon tulosidonnaisista maksuista  esimerkiksi pitkäaikainen laitoshoito tai kotona annettavat palvelut, maksun alentamista koskeva säännös on laadittu sanamuodoltaan ehdottomaksi.

 

Kunta tai kuntayhtymä voi päättää, että muitakin kuin edellä mainittuja maksuja, lähinnä terveydenhuollon tasamaksuja, voidaan alentaa tai jättää perimättä, jos maksun periminen vaarantaa henkilön tai hänen perheensä toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteutumista.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö korostaa, että asiakasmaksulainsäädännön perustarkoitus on, ettei palvelusta perittävä maksu saa muodostua esteeksi palvelun käytölle.

 

Asiakasmaksut ja toimeentulotuki

 

Tilanteessa, jossa kunta ei suostu alentamaan toimeentulotukiasiakkaalle määrättyä maksua tai alentamisvaatimusta koskeva asian käsittely ja päätöksenteko viivästyy ja asia-kas joutuu tämän takia toimeentulotuen tarpeeseen, toimeentulotukea on myönnettävä viimesijaisena tukena. Päätöksen asiakasmaksujen alentamisesta tekee kotikunta, perustoimeentulotuen myöntää Kela ja mahdollista harkinnanavaraista tai ehkäisevää toimeentulotukea oleskelukunta.

 

Eduskunnan oikeusasiamies toteaa, että toimeentulotukiasiat on käsiteltävä yksilöllisesti tarvittaessa erityistä harkintaa käyttäen. Mikäli kunta ei suostu alentamaan maksua tai asiakasmaksun alentamispäätös viivästyy, Kansaneläkelaitos voi viime kädessä asiakkaan luvalla tiedustella kunnan sosiaalitoimelta, mihin perustuen asiakasmaksua ei ole alennettu tai miksi päätöksen teko on viivästynyt. (14.12.2018, EOAK/6708/2017)

 

 

Voiko asiakasmaksuihin saada alennusta takautuvasti?

 

Maksu voidaan jättää perimättä tai sitä voidaan alentaa myös takautuvasti. Usein on käytännössä edellytetty, että henkilö esittää perustellun syyn sille, miksi hän ei ole hakenut maksun alennusta aiemmin. Tällaisia perusteltuja syitä voivat olla vammaisen henkilön kohdalla esimerkiksi

 

• henkilön terveydentila tai sen muutokset

• psyykkiset tai muut sosiaaliset syyt

• tietämättömyys mahdollisuudesta hakea maksualennusta

 

Kuinka maksun alennusta tai vapautusta haetaan?

 

Ensimmäiseksi kannattaa olla yhteydessä laskuttajaan, jotta lasku ei lähde suoraan perintään. Laskussa on laskuttajan yhteystiedot ja ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseksi. Kunnilla on erilaisia käytäntöjä asiakasmaksujen alentamisessa, joten on paras olla aina ensin yhteydessä laskun lähettäjään. Sieltä saat ohjeet, kuinka toimia.

 

Tuorlan retki lauantaina 7.9.

 

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ja Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry järjestävät retken Tiedekeskus Tuorlaan lauantaina 7.9.2019.  

Ohjelma

klo 11.20  Helsingistä tulevat tapaavat päärautatieasemalla lähtöraiteella

klo 11.37-13.34 Juna Helsingistä Turkuun

Myöhästymisvaraus, mahdollisuus kahvitella rautatieaseman ravintolassa

klo 14 Tapaaminen Turun rautatieaseman edessä paikoitusalueella muualta kuin Helsingistä tulevien retkeläisten kanssa

klo 14.15 Tilausbussi Tuorlaan lähtee

klo 15-15.45 Tähtitieteen tutkija Elina Lindforsin luento mustista aukoista

klo 15.45-17 Opastettu observatoriokierros

klo 17.30 Tilausbussi Turkuun lähtee

klo 18  Päivällinen Turussa kävelymatkan päässä rautatieasemalta (ravintola ilmoitetaan myöhemmin)

klo 20.27- 22.26  Juna Turusta Helsinkiin

Retken hinta 10 e sisältää matkat tilausbussilla ja observatorio-kierroksen. Ruokailut omakustanteisia. Helsingistä tuleville hintaan lisätään junamatkan kulut. Kulttuuripalvelu ostaa liput ja jakaa ne matkalaisille.

Ilmoittaudu retkelle pe 30.8. mennessä sähköpostitse osoitteeseen osallistun@kulttuuripalvelu.fi tai puhelimitse kulttuurituottajalle P. 040 964 9288 / Tanja Rantalainen. Jos et ole Kulttuuripalvelun jäsen, kerro ilmoittautuessasi postiosoitteesi laskutusta varten.

Retkelle mahtuu mukaan 30 osallistujaa.

 

Loimaan seudun Näkövammaiset tiedottaa

 

La 17.8. klo 18 Taiteiden yö Kuukantalon pihapiirissä (Prismaa vastapäätä).

Ohjelmaa esittävät Raija Kouri ja Pirkko Jaakola sekä Hollon Pelimannit ja lauluporukka Säkenet. Tarjolla on mm. lettuja ja grillimakkaraa. 

Ilta vierähtää mukavasti sielun ja ruumiin ravinnon sekä seurustelun merkeissä.

Tavataan siäl si!

Ke 21.8. klo 10-15 Loimaan seurakunta järjestää eläkeläisten ja näkövammaisten kerhon leiripäivän Säkylän Pihlavassa.

Olethan muistanut ilmoittautua! Jos on unohtunut, niin nyt pikaisesti yhteys Leenukkaan puh. 0442968003.

Pe 23.8. klo 10-12 vammaisneuvoston toritapahtuma on peruttu.

La 31.8. osallistumme kesäkauden päättäjäisiin Rauhaniemessä. Mennään yhteiskuljetuksella. Ilmoittautumiset viimeistään ma 26.8. Leenukalle puh. 0442968003.

Ja sitten saapuu syys tuoden mukanaan kerhot. 

SILMÄ-kerho kokoontuu kuukauden 3. maanantaina klo 14-16 Tuulensuussa seuraavasti

16.9. Terapia-alpakka Börje ja emäntänsä Sirpa

21.10. Kirjailija Pirkko Jaakola

18.11. Kaisa Salonen ja uusi Metsämaa-kirja

16.12. Jouluinen tapahtuma

Muitakin tilaisuuksia on tulossa, mutta niistä tarkemmin sitten syksymmällä. 

Seurakunnan kerho kokoontuu kuukauden 1. maanantaina klo 14-15.30 kaupunginkirkon yläsalissa 2.9. 7.10. 4.11. ja 2.12.

Saviseurulta toivotetaan aurinkoisia elokuun päiviä, kaunista ja tapahtumarikasta syyskautta jokaiselle!  

 

Aluetoimintakeskus avoinna

Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry: n aluetoimintakeskus palvelee ma - to klo 9 – 15. Perjantaisin toimisto on suljettu.

 

Yhteystiedot

 

Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 Turku, toinen kerros, ovisummeri.  Puheenjohtaja Taru Luukkala, p. 044 9851 062, sähköposti puheenjohtaja@vsn.fi, Nina Tapanainen, p. 044 2415 321, sähköposti nina@vsn.fi.  Heidi Laaksonen, p. 044 2415 441, sähköposti heidi@vsn.fi . Anu Helminen, sähköposti anu@vsn.fi p. 0400 398 972. IT -asiantuntija Hannu Suvanto p. 040 159 2688. Hannun puhelintukiaika on ma klo 8 – 10 ja ke klo 8 – 9.  Meidät tavoittaa myös yhteisellä sähköpostilla toimisto@vsn.fi

Yhdistyksen toimintaan voit ilmoittautua soittamalla tai lähettämällä sähköpostia toimistolle ellei toisin mainita.