Ajan­koh­tais­ta

Aluetoimiston remontti

Kerho- ja tapahtumatoiminta jatkuu aluetoimintakeskuksessa remontin ajan kerhotilassa porrastetusti. Pahoittelemme remontista mahdollisesti aiheutuvaa häiriötä. Remontista huolimatta lämpimästi tervetuloa vilkkaaseen toimintaan.

Kerhot

Syksyn kerhot alkavat:

Kädentaitokerho alkaa torstaina 5.9. klo 12.00-15.00 vetäjänä Marjuska

Lukupiiri 9.9. maanantaina klo 12.00-14.00 vetäjänä Marjuska

Kontaktikerho alkaa tiistaina 10.9. klo 13.00-14.30

Tekniikkakerho alkaa 10.9. klo 13.00-17.00 (Huom! aiennettu aika)

Espanjankerho Huom! aloitusaika vaihtunut, alkaa 10.10. klo 10.00-12.00

Kontaktikerhossa

24.9. Marja Hartola luennoi aiheesta ”Suomen ruokakulttuuri”

Safkaklubi

torstaina 26.9 klo 12.30  ravintola Pinellassa ,Vanha Suurtori 2

Sisäänkäynti tapahtuu rannan puolelta eli Itäiseltä Rantakadulta komean pylväikön läpi.

Edullisin vaihtoehto on päivän noutopöytä jonka hinta on 10,50 euroa.

Alkuruokana on salaattipöytä, pääruokana päivän keitto ja kaksi kiinteää ruokaa. Lisäksi se sisältää leivän, jääveden, pienen jälkiruoan ja kahvin tai teen.

Kalliimpi vaihtoehto on muuten sama, mutta pääruokana on pihvi tai kala jotka tarjotaan pöytään ja sen hinta on 23-25 euroa.

Myös kasvisvaihtoehto löytyy. Katso lounasesimerkkejä : pinella.fi/menus/lounasmenu

Ravintola on viihtyisä ja esteetön. 

Ilmoittautumiset toimistoon 20.9 mennessä Heidi Laaksoselle heidi@vsn.fi tai 044 2415 441.

Tervetuloa yhteiselle lounaalle erääseen Suomen vanhimmista ja historiallisimmista ravintoloista.

Historiakerho

Aluetoimintakeskuksessa maanantaina 30.9 klo 12-14

Historiakerho palaa reippaana kesälaitumeltaan Turun menneiden aikojen pariin.

Tarkoituksena on tehdä lyhyt yhteenveto kevään tarinasta joka aloitettiin Humalistonkadun loppupäästä ja päättää se nyt kunniallisesti mutta murheellisesti Humalistonkadun alkuun.

Jos kevään tarinassamme ei ollut paljoa historiaa niin löytyisiköhän sitä uudesta kertomuksesta joka alkaa satamasta ja etenee pitkin Aurajoen länsirantaa kohti keskustaa. Tervetuloa etsimään ja kuulemaan, kaikki vanhat ja uudet historian ystävät.

Muistikerho

Jatkaa keväällä 2020

Kädentaitokerhot ja käsityökurssit syksyllä

Syksyn kädentaitokerhot toteutuvat aluetoimintakeskuksessa torstaisin 5.9., 3.10., 7.11. ja 5.12. klo 12-15, vetäjänä Marjuska.

Lokakuun kädentaitopäivässä järjestetään Kangaskassi ja suodatinpaperiruusu -työpaja 3.10. aluetoimintakeskuksessa. Käsityöpäivässä on mahdollista painaa kangasväreillä itselle tai lahjaksi oman näköinen kangaskassi tai taikoa kahvisuodatinpaperista kaunis ruusu. Ohjaajana toimii Kaarina Haikara.

Marraskuun kädentaitopäivänä 7.11. hullaannutaan nahasta. Nahkakorutyöpajassa on mahdollisuus tehdä esim. nahkariipus tai korvikset kierrätysnahasta tai rannekoru paksummasta nahasta. Lisätiedot ja ilmoittautumiset käsityövastaavalle, Noora Mäkelälle, puh 040-7086870. Tarkemmat kellonajat ja tarvikemaksut tarkentuvat myöhemmin ja ilmoitetaan Äänipostissa lähempänä.

Kokataan ja syödään yhdessä aluetoimintakeskuksessa to 10.10. klo 16 alkaen

Teemana umami, eli viides perusmaku suolaisen, makean, happaman ja karvaan lisäksi. Millainen maku umami on ja miten sen voi ruoanlaitossa saavuttaa?

Umami on ruokaisa, lihaisa, täyteläinen ja pyöreä maku, joka korostaa kaiken muun makua. Makua löytyy kasviksista (erityisesti tomaateista ja sipuleista), sienistä, kalasta ja lihasta. Mausteita tarkasti käyttämällä umami loihtii mitä erilaisimmista ruoista erityisiä makuelämyksiä. Nimi on peräisin japanilaisesta sanasta ”umai”, joka tarkoittaa herkullista tai maukasta.

Täyteläistä makua haetaan kokkaamalla mm. myskikurpitsa-sieniburgereita, inkivääri-soijapossua sekä jälkiruoaksi tiramisua. Osallistumismaksu 5 euroa. Ilmoittaudu toimistolle 3.10. mennessä ja kerro myös mahdolliset ruoka-aineallergiat. Mukaan oma essu ja reipas kokkailufiilis! Lisätietoja kokkausillasta saat vetäjältä, Noora Mäkelä p. 040-7086870.

Liikunta

Vakioliikuntavuorot

Maanantaisin 19.8. alkaen sokkopingis aluetoimistolla kello 16.00-18.00 HUOM! Muuttunut päivä

Maanantaisin 26.8. alkaen keilailua Kupittaan keilahallissa kello 15.00-16.00

Tiistaisin 3.9. alkaen kuntosali Impivaarassa kello 16.00-17.00

Torstaisin 5.9. alkaen maalipalloilua Pallivahan koulu kello 19.00-20.00

Torstaisin 5.9. alkaen Lavis Ruusukorttelissa kello 14.00-15.00 (parillinen viikko)

Torstaisin 12.9 alkaen Jooga Ruusukorttelissa kello 14.00-15.00

(pariton viikko)

Perjantaisin 30.8. alkaen vesijumppaa Petreliuksen uimahallissa kello 12.45-13.30. 

Edullisella kausimaksulla, 25 euroa, voit osallistua koko syksyn kaikkiin liikuntavuoroihin. Voit suorittaa maksun toimistolla käteisellä, kortilla tai maksaa suoraan yhdistyksen pankkitilille. Ja muistathan, että kokeilukerta on aina maksuton.


Kuntokuu on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n järjestämä harrasteliikuntakampanja, johon jokainen voi osallistua liikunnan tasosta riippumatta. Kampanjakuukaudet ovat helmi- ja syyskuu. Kuukauden ajan osallistujat täyttävät kuntokorttia ja osallistuvat samalla arvontaan, josta voi voittaa tuotepalkintoja. Tavoitteena on saada ihmiset liikkeelle. Liikkua voi yksin tai porukassa!

Kuntokuun ajan omia liikuntasuorituksia voi merkitä joko paperiseen tai sähköiseen e-kuntokorttiin. Palauttamalla paperisen kuntokortin omaan jäsenyhdistykseesi tai VAU:hun tai kirjautumalla e-kuntokortin käyttäjäksi ja täyttämällä sitä osallistut Kuntokuu-arvontaan.

Syyskuun kuntokortti

Palauta kuntokortti 15. lokakuuta mennessä omaan paikallisyhdistykseesi

tai VAU:n toimistoon: Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

Radiokatu 20, 5. krs., 00240 Helsinki. Kaikkien osallistujien kesken

arvotaan palkintoja!

Kortin täyttäminen: Laske yhden päivän kaikkien liikuntakertojen kesto yhteen

ja piirrä/väritä päivän kohdalle liikuntamäärää vastaava palkki. Kun jokaisen päivän kohdalle täytetään liikuntakertojen kesto, muodostuu pylväikkö, josta voi katsoa Kuntokuun aktiivisimmat liikuntapäivät.

Tieto Auki -palvelu tiedottaa

Remontista johtuen kurssit vain aamupäivisin. Maanantait ovat Tieto auki -palvelun tuki- ja kotikäyntipäiviä sekä tiistait ja keskiviikot varsinaisia kurssipäiviä. Maanantaisin voit erikseen sovitusti tulla tutustumaan ja vaikkapa ottaa oman kannettavan laitteenkin mukaasi, jolloin voidaan laitteillesi tehdä tarpeellisia päivityksiä. Tieto auki -palvelun ICT-asiantuntija Hannu Suvannon puhelintukiaika on maanantaiaamuisin klo 8 - 10 ja keskiviikkoaamuisin klo 8 - 9. Muina aikoina varaudu jättämään soittopyyntö vastaajaan ja kerro asiasi lyhyesti ja jätä myös puhelinnumerosi. Soita Tieto auki -palvelun tukipyyntö- ja muissa kuin ilmoittautumisasioissa palvelun puhelinnumeroon:

040 159 2688

Ilmoittaudu kursseille puhelimitse:

044 241 5321

tai sähköpostilla: toimisto@vsn.fi

Kolmen tunnin kurssihinta 5 euroa sisältäen kahvin kastettavalla.

Kurssipäivät ja aiheet

Ke 11.9. klo 9:00 – 12:00 iPhone ja iPad: Puhelin- ja FaceTime-sovelluksilla soittaminen ja yhteystietojen käsittely.

Ti 17.9. klo 9:00 - 12:00 Windows: tietokone ja ruudunlukuohjelmat tutuksi. Tutustumme tietokoneen käyttöön joko Nvda- tai Jaws-ruudunlukuohjelman avulla. Ruudun selaaminen ja tekstien lukeminen eri ohjelmilla kuten Sähköposti, nettiselain tai tekstinkäsittelyohjelma.

Ke 18.9. klo 9:00 - 12:00 iPhone ja iPad: Puhelin- ja FaceTime-sovelluksilla soittaminen ja yhteystietojen käsittely.

Ti 24.9. klo 9:00 - 12:00 yleiskurssi: Ruudunlukuohjelmien avulla sekä tietokoneiden että kosketusnäyttöpuhelimien (iPhone/Android) tai tablettien (iPad/Android) käyttöä toiveiden mukaan. Kerro toiveesi ilmoittautuessasi kurssille.

Klo 16:00 - 18:00 tekniikkakerho:

Ke 25.9. klo 9:00 – 12:00 iPhone ja iPad: Puhelin- ja FaceTime-sovelluksilla soittaminen ja yhteystietojen käsittely.

Webinaareja vammaispalveluista

äkövammaisten liiton juristit Elli Björkberg ja Elina Ketonen järjestävät syksyn aikana kolmiosaisen maksuttoman webinaarisarjan vammaispalveluista. Tilaisuudet järjestetään Iiris-keskuksen Braille-salissa (Marjaniementie 74, Helsinki). Niihin voi tulla paikan päälle kuulolle tai osallistua nettiradion kautta osoitteessa http://radio.nkl.fi:8000/iiris.mp3.m3u

Webinaarien aiheet:

Kuljetuspalvelut 15.10.

Henkilökohtainen apu 19.11.

Yhdenvertaisuus ja (työ)syrjintä 10.12.

Kellonaika on aina 16-17.

Tilaisuuksien tallenteet tulevat myöhemmin myös Näkövammaisten liiton nettisivuille kuunneltavaksi.

Webinaareihin voi lähettää kysymyksiä etukäteen ja webinaarin aikana (elli.bjorkberg@nkl.fi tai elina.ketonen@nkl.fi), ja niihin vastataan viimeisen 20 minuutin aikana. Kysymykset eivät mene tallenteelle.

Muistathan myös oikeuksienvalvontayksikön podcast-sarjan "Tästä pitää puhua - Näkökulmia näkövammaisuuteen". Podcastit ovat kuunneltavissa Näkövammaisten liiton SoundCloud-tililtä https://soundcloud.com/nakovammaistenliitto

Oikeuksienvalvonta tiedottaa

Näin maksamiseen liittyvät palvelut ja käytännöt muuttuvat syyskuussa

Laatinut oikeuksienvalvonnan korkeakouluharjoittelija Miki Heikkilä

EU:n laajuisen maksupalveludirektiivin (PSD2) viimeistenkin säädösten tultua voimaan 14.9., aiheuttaa se muutamia muutoksia pankkien toimintaan. Ensimmäinen ja ehkä näkyvin muutos on paperisten tai muovisten tunnuslukukorttien jääminen kokonaan historiaan. Kyseinen muutos juontaa juurensa EU:n direktiiviin, joka kieltää tunnuslukukortit niiden helpon kopioinnin ja näin ollen turvattomuuden vuoksi. Korttien tilalle on tulossa / tullut - pankista riippuen - uusia, sähköisiä ja turvallisempia tunnistautumisvälineitä.

Yleisimmät ratkaisut tunnistautumiseen tunnuslukusovellusten lisäksi ovat erillisiä laitteita, jotka puhuvat tunnusluvun, joka sitten syötetään verkkopankkiin kirjauduttaessa sille varattuun kenttään. Laite on suojattu PIN-koodilla, jonka vain käyttäjä itse tietää. Näin estetään ulkopuolista väärinkäyttämästä laitetta. Toinen tapa on se, että kirjauduttaessa verkkopankkiin, käyttäjätunnuksen ja salasanan kirjoittamisen jälkeen asiakkaan matkapuhelimeen tulee tekstiviesti, jossa kerrotaan tunnuslukulistalta syötettävän avainluvun järjestysnumero, jolla hän voi vahvistaa kirjautumisen. Nämä muutokset eivät varsinaisesti vaikuta tunnistautumiseen esim. Kelan, verohallinnon tai terveystietojen (Kanta) palveluihin. Ainoat vaikutukset ovat jokaisen oman pankin toteuttamat muutokset pankkitunnusten käytössä, eli vahvistus joko sovelluksella, tunnuslukulaitteella tai tekstiviestillä.

Toinen muutos on pankkien velvollisuus avata rajapinta uusien, kolmannen osapuolen ohjelmien käyttöön. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi ohjelmia, jotka voivat tarjota erilaisia maksuratkaisuja ilman, että käyttäjän tulee kirjautua omaan verkkopankkiinsa. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii verkkokauppaostosten maksaminen suoraan verkkokaupassa ilman pankkiin kirjautumista. Toinen mahdollisuus hyödyntää tätä rajapintaa on ohjelmat, jotka pääsevät asiakkaan tilille tämän suostumuksella. Tällaisia ohjelmia voivat olla esimerkiksi erilaiset tilitapahtumien analysointia, luokittelua tai vaikkapa budjetointia hyödyntävät ohjelmat. Rajapinta toimii myös siten, että asiakas pystyy omasta verkkopankistaan tarkistamaan muissa pankeissa olevia tilejään sekä maksujaan. Pankit eivät saa veloittaa asiakasta tästä rajapinnasta.

Kolmas muutos koskee maksamista internetissä. Asiakkaan maksaessa korttinsa numerolla, häntä pyydetään entistä useammin vahvistamaan maksu joko verkkopankkitunnuksillaan, matkapuhelimeen tekstiviestitse tulevalla kertakäyttösalasanalla tai biometrisella tunnisteella (sormenjälki tai kasvot). Tämä vahvistus koskee yli 30 euron suuruisia maksuja. Alkuvuodesta 2020 asiakas voi määrittää omalle pankilleen listan luotetuista maksunsaajista, joille kyseistä vahvistusta ei tarvitse tehdä. Tämä ei kuitenkaan estä  pankkia vaatimasta vahvistusta oman riskiarvionsa perusteella myös näille maksunsaajille maksettaessa.

Lisätietoja:

https://www.finanssivalvonta.fi/saantely/saantelykokonaisuudet/psd2

TVJ on saanut uuden nimen

TVJ ry on kesän aikana kokenut nimenmuutoksen ja yhdistys on nykyään Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry.

Loimaan seudun Näkövammaiset tiedottaa

Ja sitten saapuu syys tuoden mukanaan kerhot. 

SILMÄ-kerho kokoontuu kuukauden 3. maanantaina klo 14-16 Tuulensuussa seuraavasti

16.9. Vieraaksemme saapuu terapia-alpakka Börje ja emäntänsä Sirpan kanssa

21.10. Kirjailija Pirkko Jaakola

18.11. Kaisa Salonen ja uusi Metsämaa-kirja

16.12. Jouluinen tapahtuma

Muitakin tilaisuuksia on tulossa, mutta niistä tarkemmin sitten syksymmällä. 

Seurakunnan kerho kokoontuu kuukauden 1. maanantaina klo 14-15.30 kaupunginkirkon yläsalissa 2.9. 7.10. 4.11. ja 2.12.

Saviseurulta toivotetaan aurinkoisia elokuun päiviä, kaunista ja tapahtumarikasta syyskautta jokaiselle!  

To 26.9. klo 14-16 vierailemme Kuukantalolla Saman auringon alla -näyttelyssä, joka sisältää akvarelleja, maalauksia ja taidevalokuvia. Molemmat taiteilijat eli Taina Kaarto ja Oili Saarikko ovat paikalla kertomassa meille taiteestaan ja tästä näyttelystä.

Tietysti juomme myös maukkaat ehtoopualiskahveet.

Sisäänkäynti Kuukantaloon on Prisman puoleisesta ovesta. 

Turun sanomien luku äänipostiin

Hei,

Haluatteko edelleen Turun sanomia luettavan äänipostiin? Laita viestiä toimisto@vsn.fi tai soita palveluohjaaja Heidi Laaksonen 044 2415 441 tai palveluohjaaja Nina Tapanainen 044 2415 321.

Aluetoimintakeskus avoinna

Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry: n aluetoimintakeskus palvelee ma - to klo 9 – 15. Perjantaisin toimisto on suljettu.

Yhteystiedot Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 Turku, toinen kerros, ovisummeri.  Puheenjohtaja Taru Luukkala, p. 044 9851 062, sähköposti puheenjohtaja@vsn.fi , Nina Tapanainen, p. 044 2415 321, sähköposti nina@vsn.fi  , Heidi Laaksonen, p. 044 2415 441, sähköposti heidi@vsn.fi  . ICT-asiantuntija Hannu Suvanto p. 040 159 2688. Hannun puhelintukiaika on ma klo 8 – 10 ja ke klo 8 – 9.  

Meidät tavoittaa myös yhteisellä sähköpostilla toimisto@vsn.fi

Yhdistyksen toimintaan voit ilmoittautua soittamalla tai lähettämällä sähköpostia toimistolle ellei toisin mainita.