Jä­sen­tie­do­te 12/2017

Heinäkuussa aluetoimintakeskus on kiinni

Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry: n aluetoimintakeskus palvelee puhelimitse ja sähköpostitse ma - to klo 9 – 15. Heinäkuussa pidämme lomaa ja toimisto on suljettu. Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä hallituksen puheenjohtajaan Aimo Lintuseen p. 040 564 2899.

YHTEYSTIEDOT
Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 Turku, toinen kerros, ovisummeri.
Olemme luopuneet vanhasta 02-alkuisesta numerosta. Onhan sinulle toimiston numerot: Toiminnanohjaaja Marika Leinonen-Vainio, p. 044 2415 321, sähköposti marika@vsn.fi. Palveluohjaaja Sari Ala-Tuuhonen,
p. 044 2415 441, sähköposti p. 044 2415 441, sähköposti sari@vsn.fi. Meidät tavoittaa myös yhteisellä sähköpostilla toimisto@vsn.fi.

Puheenjohtajan puolivuotiskatsaus

Pitkäaikaisen työtekijämme viimeinen työpäivä oli joulunalusviikolla, joten tulevan hallituksen jäsenten piti saada lähtijältä neuvot talteen. Itsekin mukana olleena, vailla valtuuksia, hankala tilanne tätä vaati. Tammikuu alkoi ilman palkattua toimistohenkilökuntaa. Koko yhdistyksen toiminta saatiin hoidettua työvaliokunnan tekemänä tammikuussa. Yhdistysrekisteri ja pankkiasiat tarvittavine hallituksen päätöksineen saatiin kuntoon ja siinä sivussa palkattiin uudet työntekijät toimistoon.

Helmi- ja maaliskuu vierähti uusien työntekijöiden perehdyttämisessä. Hallitus päätti siirtää tammikuulle budjetoidut käyttämättömät palkat yhdistyksen toimistotöistä vastanneille henkilöille.

Maaliskuun loppuun mennessä piti antaa Stealle (RAY) raportti yhdistyksen toiminnan vaikuttavuudesta. Tästä johtuen yhdistyksen tapahtumissa kerätään osallistujamäärät ja kerhoissa on nimilistat. Tilinpäätös liitteineen piti myös saada valmiiksi maaliskuussa.

Hallitus päätti ryhtyä remontoimaan entisen sokeain hieromalaitoksen tiloja vastaamaa meidän nykyisiä tilatarpeitamme. Nykyiset tilat on tehty pieniksi hierontahuoneiksi ja ne avarretaan väliseiniä poistamalla liikunta- kokous- ja opetustiloiksi. Remontoitava alue on 161 neliömetriä ja kustannusarvio 148 tuhatta euroa. Hankkeelle on haettu investointiavustusta ja toteutus olisi 15.6 - 15.8.2018.

Töitä on riittänyt runsaasti hallitusväelle ja palkatulle henkilökunnalle. Etukäteen tehtyjen tuntien myötä toimiston uudet työntekijät ovat ansainneet kesälomansa.

Jäsenpalvelu, kerhot ja retket, kaiken kiireen keskellä on onnistuttu hoitamaan. Mielestäni kaikkein tärkeintä on juuri jäsenistön tarpeet ja yhdistyksen tarkoitushan on turvata näkövammaiselle arvokas ja omaehtoinen elämä.

Yhdistyksen toimintaan on tullut kesätauko, joten siirtykäämme Rauhaniemen virkistyskeskuksen palveluiden pariin. Littoistenjärven vesi on kirkastunut ja ennustetaan säilyvän uimakelpoisena koko kesän. Perinteinen keskiviikkosauna jatkuu jälleen ja tarjolla on saunakahvitkin veloituksetta.
Nauttikaamme alkaneesta kesästä ja muistakaa, että aurinkoinen ilme kasvoillamme ei jää vaille vastausta.

Lämpimin kesäterveisin! Aimo

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote

laatinut: oikeuksienvalvonnan asiantuntija Maarit Halonen

Kela-matkojen korvattavuus sairauden tai kuntoutuksen vuoksi
Lähteet:Kela, NKL

Kela korvaa osan julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyn matkan kustannuksista, kun matka on tehty sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Matkakorvausta maksetaan joko asiakkaan itsensä tekemästä matkasta, saattajan yksin tai yhdessä asiakkaan kanssa tekemistä sekä perheenjäsenen tekemistä matkoista. Oikeutta korvaukseen kannattaa tiedustella ennen matkaa joko suoraan Kelasta tai hoitohenkilökunnalta.

Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja. Tällöin kuntoutuksen perusteena tulee olla Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätös. Saat korvausta edullisimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan. Yleensä se on juna tai linja-auto, jolloin matkakustannukset korvataan joukkoliikenteen hintojen mukaan.
Jos sairautesi, puutteelliset liikenneolosuhteet tai vaikea vamma edellyttävät erityiskulkuneuvon käyttöä, voit saada siitä korvauksen. Erityiskulkuneuvoja ovat esimerkiksi oma auto, erilaiset taksit, ambulanssi, helikopteri, saaristovene ja ambulanssilentokone. Muiden kuin julkisten liikennevälineiden käyttö kuntoutusmatkoihin tulee neuvotella aina ennen matkaa.

Kun olosuhteet edellyttävät taksin käyttöä, voit saada siitä korvauksen. Tilaa taksi aina keskitetystä tilausnumerosta, niin saat matkakorvauksen heti taksissa ja vältyt korotetulta omavastuulta. Jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi vuoksi, tarvitset siitä terveydenhuollon antaman todistuksen. Jos tilaat taksin muualta kuin keskitetystä tilausnumerosta maksat matkan itse. Tällöin matkakorvaus haetaan Kelasta takautuvasti tositteita vastaan ja omavastuuosuutesi yhteen suuntaan tehdystä matkasta on 50 euroa (vuonna 2017). Tämä omavastuuosuus ei kerrytä vuotuista omavastuuosuutta. Korotettu omavastuuosuus peritään, vaikka vuotuinen omavastuuosuutesi olisi täyttynyt.

Jos tarvitset matkalle saattajan, voit saada korvausta myös hänen matkakuluistaan. Saattajan matkakulut korvataan hoitohenkilökunnan sitä suositellessa. Saattajan tai perheenjäsenen matkakulut korvataan aina edullisimman matkustustavan mukaan.
Maksat yhteen suuntaan tehdystä matkasta 25 euron omavastuuosuuden (vuonna 2017). Kela korvaa sen ylittävät tarpeelliset matkakustannukset.Jos matkasi kustannus jää alle yhdensuuntaisen matkan omavastuun 25 euroa, maksat matkan kokonaan itse. Huomioitavaa on, että myös tämä matkakustannus kerryttää vuotuista omavastuuosuuttasi. Vuotuinen omavastuu vuonna 2017 on 300 euroakalenterivuoden aikana. Kun tämä katto täyttyy, Kela korvaa sinulle tämän jälkeen loppuvuoden matkat terveydenhuoltoon tai kuntoutukseen kokonaan.
Matkakorvaus myönnetään terveydenhuoltoon tehtyjen matkojen osalta asiakkaan vakinaisesta kotiosoitteesta asiakasta lähimpänä olevaan hoitopaikkaan, josta asiakas voi saada tarpeellisen hoidon.Kuntoutuksen osalta korvaus maksetaan siihen laitokseen, johon Kela on kuntoutuksen myöntänyt. Korvaus matkakuluista tulee hakea 6 kuukauden kuluessa matkustamisesta.

Kesätyöntekijä Rauhaniemessä

Teemu aloittaa Rauhaniemen kesätyöntekijänä 3.7. Hän on paikalla arkipäivisin klo 12 – 16 ja ke klo 18 asti. Näinä aikoina päärakennus on käytettävissä, jolloin on myös mahdollisuus kahvin keittoon. Sauna lämpiää aina keskiviikkoisin, pyydettäessä muulloinkin, kun Teemu on paikalla. Saunomisen lisäksi voit meloa kajakkikaksikolla, soutaa. pelata mölkkyä ja frisbeegolfia.

Maksuton kaikille avoin keskiviikkosauna on ajalla 28.6. – 29.8. klo 14 – 18.

Näin pääset Rauhaniemeen

Rauhaniemeen pääsee linjoilla 2B ja 2C.
Linja-auto lähtee torilta pysäkiltä T34, joka sijaitsee Eerikinkadulla Hamburger Börsin edessä (ensimmäinen pysäkki Kauppiaskadulta päin). Auto kulkee torilta reittiä: Eerikinkatu - Aninkaistenkatu - Tuomiokirkkosilta - Uudenmaankatu - Hämeenkatu - Hämeentie - Chorellinkatu - Vanha Hämeentie - Kuralankatu - Jaanintie - Kohmontie - Kohmon pysäkki - Kohmontie - Kaarinantie - Menninkäisenkatu - Vanha Littoistentie. Pysäkki Littoisissa on numero 6377 Littoistentien varressa Vanuttajankadun kohdalla. Bussiyhteydet ovat hyvät, esim. jos nouset torilta bussiin klo 11:08 olet perillä 11:53.

Tapahtumat Rauhaniemessä

Tieto auki palvelu järjestää kaksiosaisen kurssipäivän Rauhaniemessä ke 28.6. klo 9:00 – 12:00. Nuorille suunnattu osuus on klo 13:00 – 15:30. Aamupäivän kurssilla tutustutaan erilaisiin puhuviin ja puheohjattaviin älypuhelimiin ja niiden hyödyllisiin sovelluksiin. Kurssilla tutkitaan, mitä nämä nykyaikaiset laitteet kertovat Rauhaniemen ympäristöstä. Lisäksi on mahdollista mitata oma verenpaineensa älypuhelimen sovellusta hyödyntäen.

Boccia-turnaus järjestetään ke 28.6. klo 12 alkaen Rauhaniemessä. Päivän aikana voit myös meloa kajakkikaksikolla, uida ja saunoa tai pyöräillä tandemilla.  Kaiken tämän lomassa grillataan makkaraa ja keitetään kahvit. Samana päivänä klo 15 – 16 on tarjolla myös lempeää ja rentouttavaa joogaa. Ohjaajana Hanna Dufva. Ilmoittautumiset 17.06. mennessä Päiville p. 0500 534 332.

Perinteistä kesäpäivää vietetään la 22. 7. alkaen klo 11. Liikutaan leikkimielisen urheilukilpailun innoittamana sekä musisoidaan ja lauletaan yhdessä. Ilmoittautumiset 18.7. mennessä toimiston sähköpostiin tai tekstiviestillä 044 2415 321. (toimisto lomailee heinäkuussa) Nautitaan kevyttä kesäistä lounasta ja jälkiruokana kahvit kahvileivän kera.

Elokuun tanssilliset liikuntailtapäivät ovat tiistaisin 8.8. ja 15.8.
klo 14 – 18. Tanssien jälkeen juodaan kahvit ja paistetaan vohvelit.
Ilmoittautumiset toimistolle päivää ennen tapahtumaa. (7.8 ja 14.8.)
Venetsialaiset la 26.08 kello 17.00 alkaen. Tarjolla musiikkia ja ruokaa. Osallistumismaksu 10 euroa. Ilmoittautumiset toimistolle 18.8. mennessä.

Syyskauden vakioliikuntavuorot
Vakioliikuntavuorot alkavat elo-syyskuun vaihteessa.
Sokkopingis on jäänyt kesätauolla. Syksyllä jatketaan taas.

Espanjankielinen kerho

Vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan espanjaksi Rauhaniemessä 27.6. klo 13:00. Keskusteluryhmässä on tilaa, olet tervetullut tutustumaan.

Teatterimatka

Teatterimatka Tampereelle lauantaina 29.7., Kaasua Komisario Palmu!
Lähdetään klo 10 Turun linja-autoasemalta tilausajolaiturilta ja palataan takaisin noin kello 20. Matkaanlähtijät saavat teatteriliput linja-autossa.

Luontoliikuntapäivä Nuuksiossa

Lähdemme Nuuksion kansallispuistoon la 12.8. Tutustumme luontokeskus Haltiaan ja retkeilemme luonnossa. Kysy peruutuspaikkoja toimistolta. toimisto@vsn.fi tai p. 044 2415 321.

Lukupiiri

Hei kaikki kirjojen ystävät ja lukupiiriläiset!
Vinkkaamme kesälukemiseksi J.K Rowling, Paikka vapaana.
Lukupiirin vetäjä Marjuska toivottaa Teille kaikille oikein lämmintä ja aurinkoista kesää sekä lämpimät kiitokset monista mielenkiintoisista keskusteluista lukupiirissämme. Jatkamme taas 7.9. klo 12 – 14.

Tieto auki palvelu

Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n Tieto auki -palvelun kurssien syyskausi käynnistyy maanantaina, elokuun 7. päivä nuorten kurssilla. Maanantait ovat Tieto auki -palvelun tuki- ja kotikäyntipäiviä sekä tiistait ja keskiviikot varsinaisia kurssipäiviä. Maanantaisin voit erikseen sovitusti tulla tutustumaan palvelun toimintaan ja vaikkapa ottaa oman kannettavan laitteenkin mukaasi, jolloin voidaan laitteillesi tehdä tarpeellisia päivityksiä.

Tieto auki -palvelun ICT-asiantuntia Hannu Suvannon puhelintukiaika on maanantaiaamuisin klo 8 - 10 ja keskiviikkoaamuisin klo 8 – 9 maanantaista 7. elokuuta alkaen. Muina aikoina varaudu jättämään soittopyyntö vastaajaan ja kerro asiasi lyhyesti ja jätä myös puhelinnumerosi. Soita Tieto auki -palvelun tukipyyntö- ja muissa kuin ilmoittautumisasioissa palvelun puhelinnumeroon:040 159 2688. Ilmoittaudu kursseille puhelimitse:
044 241 5321 tai sähköpostilla:toimisto@vsn.fi
Kolmen tunnin kurssihinta 5 euroa kattaa kahvin kastettavalla ja kokopäiväkurssi 15 euroa lounaan. Kurssit ovat pääsääntöisesti kolmituntisia ellei pidemmille tule tarvetta. Tiistain kurssit alkavat klo 9:30 tai 13:00 sekä keskiviikon kurssit klo 9:00 ja 12:30.

Tieto auki -palvelun syksyn kurssivalikoimassa on myös Daisy-kuuntelulaitteiden käytönopetusta sekä tarvittaessa opetusta kotikäyntinä hintaan 30 euroa käyntikerralta. Tällaisia Daisy-soittimia ovat PlexTalk Linio, PlexTalk Linio Pocket, Victor Reader Stratus ja Victor Reader Stream. Jos langaton verkko on käytettävissä, laitteilla voi verkon yli kuunnella sanomalehtiä ja muita julkaisuja sekä tulevaisuudessa myös Celian kirjojen kuuntelu onnistuu lataamatta niitä erikseen laitteelle.

Tieto auki -palvelu järjestää seitsemän tekniikkakerhoa syksyn kuluessa. Tekniikkakerho kokoontuu joka toinen tiistai klo 16, jolloin aloitellaan kahveilla ja kerhon kesto on klo 18 asti. Ajatuksena on, että kerhoissa esiteltäisiin näkövammaisille erilaisia teknisiä laitteita kodinkoneista kaikenlaisiin teknisiin laitteisiin. Tavoitteena olisi myös saada ulkopuolisia esittelijöitä erilaisista kodinkoneista ja muista laitteista sekä uutuuksista. Joskus kerho voisi vaikkapa vieraillakin jossain kodinkoneliikkeessä tai vastaavassa. Tekniikkakerhon vetäjänä toimii Hannu Suvanto, joka ottaa mielellään vastaan ideoita kerhojen aiheiksi sekä yhteystietoja mahdollisista esittelijöistä. Ensimmäinen syyskauden tekniikkakerho kokoontuu tiistaina 12.9.2017 klo 16:00 ja sen jälkeen joka toinen tiistai. Äänipostista kuulet jatkossa tulevien kerhojen aiheet ja mahdolliset esittelijät, jos ovat tiedossa. Ensimmäisellä kerhokerralla voisimme vähän ideoida tulevien kerhojen sisältöä ja niiden aiheita. Tekniikasta löytyy monenlaisia haasteita, joten kaikki vaan joukolla mukaan kerhotoimintaan ja ideoita tulemaan!


Tyksin Näköpoliklinikka tiedotta

Tyksin Näköpoliklinikka muuttaa 31.7. takaisin Rakennukseen 8 sairaalanmäelle. Viikoilla 30 ja 31 palvelut ovat rajalliset muuton vuoksi.

Diakoniakeskus tiedottaa

Kaikkien vammaisjärjestöjen yhteinen Isovanhempien ja lastenlasten
leiripäivä Koivukankareella (Munkkentie 251, Kuusisto)  to 10.8. klo 10 – 18.
Leiripäivän teemana on sirkus. Päivässä myös leikitään, lauletaan, askarrellaan ja puuhaillaan yhdessä. Paikalla on myös avustajia ja mahdollisuus mm. uintiin. Leiripäivään mahtuu mukaan 30 henkilöä.

Hinta aikuinen 15€ ja lapsi 10€ (hinta sis. lounas, päiväkahvi, makkaran- ja letunpaisto + askartelu ja muu ohjelma) Varustaudu päivään sään mukaisesti. Osa ohjelmasta ulkona. Ilmoittautumiset/tiedustelut pe 4.8.2017 mennessä Päivi Holmille p.044-0505 750 (holm.paivi@gmail.com) tai tiedustelut Tanja Rantapere (ennen 1.7 tai 30.7 jälkeen) 040-341 7244 (tanja.rantapere@evl.fi)
Järj. Turun ja Kaarinan seurakunnat/ vammaistyö sekä Turun seudun Invalidit ry

Muuta kesätoimintaa

Kesän ihania rantapäiviä voit viettää Rauhaniemen lisäksi myös Ekvallan rannalla. Oletko jo käynyt testaamassa esteettömän uimarannan?

Laaja hiekkaranta sopii niin auringonottajille kuin lapsiperheillekin. Äänimajakat saa pyydettäessä kioskista. Rannalla kulkevat myös pyörätuoleille tarkoitetut päällystetyt käytävät ja pyörätuolirampilla varustettu luiska veteen.

Uiminen metsäretket, soutelu järvellä ja mökkijumppa sopivat lomailijan kesäliikunnaksi, eikä turhaa stressiä kuntoilusta kannata ottaa. Nautinnollista ja rentouttavaa kesää kaikille.

Salon Näkövammaiset tiedottaa

Salon Näkövammaiset toivottavat kaikille kaunista kesää ja ilmoittavat tässä kohtaa kesän toiminnastaan seuraavaa.

Maanantaina 31.7. Mathildedalissa nähdään Teatteri Provinssin esittämänä Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi musiikkinäytelmä ”Tukkijoella”. Lähtö Salon torilta on klo 17:30. Ilmoittautumiset viimeistään 27.6. Tiinalle p. 050 411 9235. Maksu tilille heti ilmoittautumisen jälkeen! Hintaan sisältyy bussimatkat, teatterilippu ja pullakahvit (pulla laktoositon) väliajalla. Hinta varsinaisille jäsenille 15 euroa, kannatusjäsenille 20 euroa ja muille 28 euroa.

Sunnuntaina 27.8. matkataan Jokioisille katselemaan ja kuuntelemaan ”Oi Kallis Suomenmaa”-näytelmää yhteistyössä Salon Diabetes ry:n kanssa. Musiikkipitoinen teatteriesitys Suomen jatkosodasta Kaihon sävel –konsertin hengessä nähdään tällä kertaa Teatteri Tuntemattoman tulkitsemana. Lähtö on klo 16:15 Salon torilta. Hinta on Salon Diabetes ry:n jäseniltä 20 euroa ja muilta lähtijöiltä 25 euroa. Hintaan sisältyy bussimatkat, teatterilippu sekä väliaikatarjoilu. Tiedossa on kahvia tai teetä sekä laktoositon pulla. Kerro ilmoittautuessasi, haluatko kahvia vai teetä sekä onko sinulla ruoka-aineallergia. Ilmoittautuminen on tehtävä Tiinalle p. 050 411 9235 tai tiina.harakka.anttila@gmail.com viimeistään 22.6. Maksu on suoritettava diabetesyhdistyksen tilille 30.6. mennessä. Salon Diabetes ry:n tilinumero on FI 7154 1002 2020 1548.

Jos kiinnostuit Salon Näkövammaiset ry:n toiminnasta, kysy lisää puheenjohtajalta! Päivin tavoitat puhelimitse numerosta 027 357 317 ja sähköpostista puheenjohtaja@salonnakovammaiset.fi. Aina ajankohtaiset päivitykset löydät facebookista sivulta Salon näkövammaiset.

Kotisivuilla www.salonnakovammaiset.fi löytyy tietoa yhdistyksestä, jäsenyydestä ja toiminnasta. Tervetuloa mukaan!