Ajan­koh­tais­ta

Huom! Ilmoittautuminen tapahtumiin ja kerhoihin erityisen tärkeää!

Yleisten ohjeiden ja suositusten mukaisesti tapahtumia voidaan jo järjestää. Jotta voimme järjestellä turvavälit tiloissa ja tapahtumissa, on ilmoittautuminen erityisen tärkeää. Ilmoittaudu siis aina toimistolle ja kerro, onko sinulla tulossa myös avustaja mukaan. Näin pystymme varmistamaan, että tapahtumien henkilömäärä pysyy sallitussa max 50 henkilössä.

Kevätkokous 3.6.2020 klo 17.00 aluetoimistolla, kahvitus alkaa klo 16.30

 

Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään jäsenkirjeessä olleen kutsun mukaisesti 3.6.2020 klo 17.00. Kahvitarjoilu alkaa klo 16.30. Hallituksen päätöksellä kokoukseen voi osallistua myös teams-etäyhteydellä. Kevätkokouksessa ovat esillä sääntömääräiset asiat: Yhdistyksen toimintakertomus vuodelta 2019, tilikertomukset ja tilintarkastajan lausunto vuodelta 2019 sekä tili- ja vastuuvapaudesta päättäminen. Ilmoittautumiset 1.6.2020 mennessä.

Ohjeet etäyhteydenottoon

Tietokoneella tai älypuhelimella voit osallistua alla olevasta linkistä Liity Microsoft Teams -kokoukseen. Perinteisellä näppäinpuhelimella voit soittaa kokouksen puhelinnumeroon, syöttää neuvottelutunnuksen ja kertoa oman nimesi, kun keskus pyytää tallentamaan sen. Lopuksi painat ristikkonäppäintä nollan oikealta puolelta, jolloin liityt kokoukseen.

Voit pyytää myös Kevätkokous-yhteystiedon näppäinpuhelimeen joko Hannu Suvannolta tai numerosta 0400 166 656, mistä yhteystieto lähetetään käyntikorttina. Sen voi tallentaa suoraan viestistä yhteystietoihin valintanäppäin 1:llä näppäimistön vasemmasta yläkulmasta. Hieman ennen kokouksen alkua soitat vain Kevätkokous-yhteystiedolla, jolloin neuvottelutunnuskin syötetään automaattisesti ja sanot vain nimesi, kun neuvottelukeskus pyytää tallentamaan nimesi. Muista painaa lopuksi ruutu eli ristikkonäppäin.


Kerhotoiminta

Etäkässäilyt to 28.5. klo 12-14

Rupatellaan vapaasti käsityöteemalla. Ilmoittaudu toimistolle, niin saat tarkemmat osallistumisohjeet. Etäkerho toteutetaan Teamsilla. Linjoilla teidän kanssanne myös käsityövastaava Noora. Rohkeasti mukaan!


Etälukupiiri 8.6.2020 klo 12-14

Hei kaikki kirjojen ystävät!

Teimme tänään historiaa ja pidimme ensimmäisen Teams lukupiirin. Lämmin kiitos Teille kaikille mukana olleille. Tekniikka toimi hienosti ja siksi emme malta jättää tätä ainoaksi kerraksi vaan maanantaina 8 päivä kesäkuuta kello 12-14, kokoonnumme jälleen yhteen Teamsin välityksellä pidettävään lukupiiriin.

Kesäkuun kirjaksi valittiin Karl Bjarnhof, Tähdet tummuvat. Kirja on Celian valikoimissa ja löytyy sieltä, kun Celian käyttökatkos on loppunut 17 toukokuuta.

Lämpimästi tervetuloa uudet ja vanhat lukupiiriläiset kesäkuun Teams lukupiiriin!!

Lukuisin terkkusin Marjuska

 

Torstaina 11.6. klo 12-15 huovutusta Rauhaniemessä sekä käsityöläistreffit

Huovutetaan ihanan pehmeä huopasaippua. Palasaippuan pintaan huovutetaan lähellä tuotettua lampaan villaa. Huopasaippua toimii käytössä pehmeän pesusienen tavoin ja huovan ansiosta saippua voidaan käyttää loppuun asti. Materiaalimaksu on noin 1-2 euroa/saippua. Käsityöpäivässä mukana Heidi ja Noora. Huovutuspäivään mukaan oma essu sekä käsipyyhe.

Huovutuspäivän loppupuolella järjestetään myös käsityöläistreffit. Tervetuloa juttelemaan ja suunnittelemaan esim. käsityönäyttelyn toteuttamista. Käsityöläistreffit klo 14 alkaen.

Ilmoittautumiset toimistolle 4.6. mennessä.

 

Muistikerho 18.6. klo 12-14

Voit osallistua muistikerhoon joko etänä tai paikan päällä Rauhaniemessä. Ilmoittaudu toimistolle ja kerro osallistutko etänä vai paikan päällä.

 

Värjäyspäivä Rauhaniemessä to 25.6. klo 12-15.

Kiinnostaako ekologinen värjäys luonnosta löytyvillä raaka-aineilla? Värjätään lankaa ja/tai silkkihuivi mm sipulinkuorilla. Värjäyksestä meille tulee kertomaan ja ohjaamaan Värjärikillasta Margit Sanaksenaho, apunaan Raili ja Heidi. Materiaalimaksu 5 tai 10 euroa valintasi mukaan.  Vaihtoehtoina ovat 100 g Pirtin kehräämön vaalean harmaata sukkalankaa 5 euroa tai silkkihuivi 10 euroa. Ilmoittautumiset toimistolle 18.6. mennessä.

 

Tulevat tapahtumat

Liikuntapäivä Rauhaniemessä 17.6.2020 klo 13-16

Ohjelmassa melontaa, frisbeegolfia ja karvapallogolfia. Tarjolla makkaraa sekä kahvia/teetä, hintaan 2 euroa per henkilö. Ilmoittautumiset toimistolle 10.6. mennessä.

 

Kesäpäivät Rauhaniemessä la 18.7. klo 13-16

Ohjelmassa perinteiseen tapaan yhdessäoloa, musiikkia ja arpajaiset. Grillimakkaraa ja salaattia tarjolla 2 euron hintaan, kahvit ja makean kahvileivän tarjoaa yhdistys. Yleisten ohjeiden mukaan osallistujamäärä on rajoitettu, joten ilmoittautuminen on välttämätöntä. Sateen sattuessa kesäpäivää vietetään sateessa, joten sään mukainen varustus tarpeen. Sisätiloissa emme pysty järjestämään riittäviä turvavälejä isolle porukalle, mukaan mahtuu 40 nopeinta. Ilmoittautumiset toimistolle 25.6. mennessä, ilmoita myös mahdolliset ruoka-aineallergiat ja tuleeko mukanasi avustaja.

 

Lauantaina ja sunnuntaina 1.-2.8. Muovipärekurssi Rauhaniemessä

Ilmoittautumiset ja lisätiedot vetäjältä, Hely Poranen p. 044 9793004.

 

Keskiviikkona 5.8.2020 klo 14.00 Badding-musikaali Ruissalossa

 

Badding -musikaali PARATIISI

Rauli Badding Somerjoki on suomalaisen rockin kiistaton kuningas, todellinen legenda. Hänet tunnetaan miehenä, joka pohjusti suomirockin. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat Fiilaten ja höyläten, Ja rokki soi, Paratiisi, Ikkunaprinsessa, Tähdet tähdet, Pilvet karkaa, niin minäkin ja Laivat. Rauli Somerjoki syntyi 1947 Somerolla ja kuoli 1987 Helsingissä, vain 39-vuotiaana. Musikaali kertoo Baddingin elämäntarinan; hän vietti lapsuutensa vaatimattomissa oloissa, mutta teki läpimurron rockin kuninkaaksi 70-luvun alussa.

Ruissalon Kesäteatteri sijaitsee Ruissalon luonnonkauniissa Kansanpuistossa meren rannalla.

Kesäteatterissa on myös kahvila herkullisine tarjoiluineen. Ruokailuun on mahdollisuus viereisessä ravintolassa, Villa Promenadessa. Ruissalon kesäteatterissa pääset aina tunnelmalliseen, lämpöiseen ja kesäiseen tunnelmaan, oli sää sitten mikä tahansa.

Liput maksavat 28 euroa ja avustajat pääsevät maksutta. Sitovat ilmoittautumiset 29.6. mennessä toimistolle.

Parayleisurheilun SM-kilpailut

Turunseudun Kenttäurheilijat, Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Urheiluliitto järjestävät yleisurheilun SM-kilpailut näkö-, liikunta- ja kehitysvammaisille urheilijoille sekä elinsiirtourheilijoille 29.–30. elokuuta 2020 Turussa, Paavo Nurmen stadionilla (Paavo Nurmen puistotie 9, 20800 Turku). Kilpailut järjestetään, jos vallitseva koronatilanne sen elokuun lopussa sallii. Lisätietoja www.paralympia.fi

Luontoliikuntapäivä 22.8.2020 Kuhankuonolle

Tarkempaa tietoa seuraavissa ääniposteissa.

Näkövammaisten liiton Oikeuksienvalvonnan toukokuun tiedote

 

Toimeentulotuki taloudellisissa vaikeuksissa

 

Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo silloin, kun tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Se on viimesijainen etuus ja tarkoitettu lyhytaikaiseksi etuudeksi. Sen tarkoitus on auttaa tilapäisten vaikeuksien yli, ehkäistä sellaisten syntymistä ja edistää itsenäistä selviytymistä.  Ennen perustoimeentulotuen hakemista pitää selvittää, voitko saada muita tuloja tai etuuksia, esimerkiksi työttömyysturvaa ja asumistukea.

Toimeentulotuki koostuu perustoimeentulotuesta, täydentävästä toimeentulotuesta ja ehkäisevästä toimeentulotuesta. Jos sinulla on erityisiä menoja, joita Kelan myöntämä perustoimeentulotuki ei kata, kunnan sosiaalitoimisto voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

 

Perustoimeentulotuki

Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Sen perusosa vuonna 2020 on yksin elävälle 502,21 euroa/kk. Perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot.

Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:

- asumismenot (esim. vuokra, vastike, omakotitalon hoitomenot, taloussähkö ja kotivakuutus)

- välttämättömät muuttokustannukset ja vuokravakuudet

- muut kuin perusosaan sisältyvät julkisen terveydenhuollon menot (esim. terveyskeskuksen asiakasmaksut ja reseptilääkkeiden omavastuuosuudet. Silmälaseihin pyydä tarvittaessa etukäteen maksusitoumus.)

- lasten kunnallisen päivähoidon sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot

- lapsen tapaamisesta etävanhemmalle aiheutuvat menot siltä osin, kun ne perustuvat kunnan sosiaalihuollon vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen

- välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot.

 

Kun huomioitavat menot ovat suuremmat kuin käytettävissä olevat tulot ja varat, syntyy oikeus perustoimeentulotukeen. Mahdollisuuden perustoimeentulotukeen voi arvioida toimeentulotukilaskurilla. https://www.kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet

Perustoimeentulotuki myönnetään yleensä 1-2 kuukaudeksi kerrallaan. Sen jälkeen voit tarvittaessa hakea jatkoa. Jos tuloissasi ja elämäntilanteessasi ei ole luvassa muutoksia, voit hakea tukea kerralla useammalle kuukaudelle.

 

Muuttokustannukset ja vuokravakuudet perustoimeentulotukena

Kela voi myöntää perustoimeentulotukea muuttoon liittyviin välttämättömiin menoihin. Kela hyväksyy muutot vain tietyistä syistä, lisää tietoa tästä löytyy https://www.kela.fi/toimeentulotuki-muuttokustannukset. Voit saada tukea muuttokuorman kuljetukseen, kun hoidat muuton itse.  Muuttoraha on 120 tai 180 euron suuruinen ja sen suuruus riippuu muuttomatkan pituudesta ja perheen koosta. Erityistilanteissa, esimerkiksi terveydellisin perustein, Kela voi antaa maksusitoumuksen muuttopalvelun käyttöön. Jos olet muuttamassa, ole hyvissä ajoin ennen muuttoa yhteydessä Kelaan.

Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Vuokravakuus annetaan yleensä maksusitoumuksena vuokranantajallesi.

 

Täydentävä toimeentulotuki

Kunta käsittelee täydentävän toimeentulotuen hakemuksen. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää:

- asumisesta aiheutuviin menoihin, joihin ei voi saada perustoimeentulotukea

- menoihin, jotka aiheutuvat sinun tai perheesi erityisistä tarpeista tai olosuhteista, jotka katsotaan tarpeellisiksi toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi.

 

Ehkäisevä toimeentulotuki

Ehkäisevää toimeentulotukea haetaan kunnasta ja usein se liittyy sosiaalityöhön. Sitä voidaan myöntää esimerkiksi asumisen turvaamiseksi, ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi sekä muihin tuen saajan omatoimista suoriutumista edistäviin tarkoituksiin.

 

Toimeentulotuen hakeminen

Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta verkossa tai lomakkeella (TO1). Tukea on mahdollista hakea myös suullisesti. Jos tarvitset toimeentulotukea kiireellisesti, ole yhteydessä Kelan palvelupisteeseen tai palvelunumeroon 020 692 207.

Jos sinulla on erityisiä menoja, joihin et voi saada perustoimeentulotukea, voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimesta. Hae ensin päätös perustoimeentulotuesta Kelasta. Ilmoita samassa hakemuksessa, jos haet täydentävää tai ehkäisevää tukea. Kela siirtää pyynnöstäsi hakemuksen kuntaan, jos hakemukseen sisältyy muita kuin perustoimeentulotuessa huomioitavia menoeriä.

 

Aivopähkinöitä

Esimerkkinä

Pohdittava syötävä, melkoinen purtavaksi. Mikä se on? Vastaus: Pähkinä

1.     Tyhmän vertaus, pitää jalat kuivina.

2.     Alussa se oli mykkä.

3.     Sotilaan taskulaskin.

4.     Siunattu liitto.

5.     Kansallisuuspiirteemme, joka voi mennä kaulaan.

6.     Aamulla ja villavaatteilla.

7.     Sanalla ja raudalla.

8.     Sienestäjällä ja palloilijalla.

9.     Säilytyspaikka, joskus pimeänä.

10. Tuo porsasta ja rikkoo tiet.

11. Maitovalmiste ja sammal.

12. Niemellä ja linnulla.

13. Kaunis kukkanen ja sairaus.

14. Nooalla ja kirjoituskoneessa.

15. Mikä voidaan erottaa verestä ja maidosta?

 

Tieto auki -kurssikalenteri kevät 2020 kesäkuu

 

Poikkeustilan vallitessa (koronavirus) Tieto Auki -palvelu tarjoaa huoltoapua Teamviewer-etäyhteydellä sekä puhelin- ja sähköpostitukea. Tukea saa parhaiten maanantaisin sekä tiistaisin ja keskiviikkoisin, mikäli ei ole etäkurssi menossa. Tiistaisin ja keskiviikkoisin järjestetään pääasiassa aamupäivisin etäkursseja Microsoft Teamsilla. Teams-etäkurssille osallistumislinkki lähetetään sähköpostilla vain ilmoittautuneille tai puhelinnumero ja neuvottelutunnus (ID) kerrotaan ilmoittautumisen yhteydessä heille, jotka eivät omista älypuhelinta. Kotikäyntejä ei ole poikkeustilan vallitessa lainkaan.

 

Tieto auki -palvelun ICT-asiantuntia Hannu Suvannon puhelintukiaika on näin poikkeustilan aikana maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin, mikäli ei ole etäkurssi menossa. Muina aikoina varaudu jättämään soittopyyntö vastaajaan ja kerro asiasi lyhyesti ja jätä myös puhelinnumerosi. Soita Tieto auki -palvelun tukipyyntö- ja muissa kuin ilmoittautumisasioissa palvelun puhelinnumeroon:

040 159 2688

 

Ilmoittaudu kursseille puhelimitse:

044 241 5321 tai sähköpostilla: toimisto@vsn.fi

 

Kolmen tunnin kurssihinta 5 euroa. Kurssimaksu suoritetaan Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n tilille:

FI37 4309 0010 6350 35

Viestiksi:

Etäkurssi ja kurssin päivämäärä.

 

Kurssipäivät ja aiheet

 

Kesäkuu

 

Ti 2.6. Klo 9:00 - 12:00 Teams-etäyleiskurssi: Ruudunlukuohjelmien avulla sekä tietokoneiden että kosketusnäyttöpuhelimien (iPhone/Android) tai tablettien (iPad/Android) käyttöä toiveiden mukaan. Kerro toiveesi ilmoittautuessasi kurssille.

 

Ke 3.6. klo 9:00 - 12:00 iPhonella ja iPadilla perusasioiden harjoittelua kertauksen omaisesti ja erilaisten ongelmatilanteiden selvittelyä ruudunlukijan avulla.

 

Klo 13:00 – 15:30 Nuorten etäkurssi: Tutustumme Applen iPhonella ja iPadilla puheohjaukseen suomenkielisellä Siri-puheohjaussovelluksella; Muistiinpanot ja Muistutukset-sovelluksien käyttö sekä tutkimme muita mielenkiintoisia ohjelmistoja. Tietokoneasiat ovat myös mahdollisia.

 

Ti 16.6. klo 9:00 - 12:00 Teams-etäyleiskurssi: Ruudunlukuohjelmien avulla sekä tietokoneiden että kosketusnäyttöpuhelimien (iPhone/Android) tai tablettien (iPad/Android) käyttöä toiveiden mukaan. Kerro toiveesi ilmoittautuessasi kurssille.

 

Ke 17.6. klo 9:00 - 12:00 Teams-etäkurssi, iPhonella ja iPadilla perusasioiden harjoittelua kertauksen omaisesti ja erilaisten ongelmatilanteiden selvittelyä ruudunlukijan avulla.

Tiedotus

Toimisto palvelee edelleen pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostitse. Palveluohjaajat ovat Rauhaniemessä paikalla 10.6.-2.7. keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10-16.

Yhteystiedot

 

Yhteystiedot aluetoimisto, Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 Turku

p. 0442415321 Nina Tapanainen nina@vsn.fi

p. 0442415441 Heidi Laaksonen heidi@vsn.fi

p. 0401592688 Hannu Suvanto hannu.suvanto@vsn.fi

Aivopähkinöitä, vastaukset

 

1.     Tyhmän vertaus, pitää jalat kuivina. Saapas

2.     Alussa se oli mykkä. Elokuva

3.     Sotilaan taskulaskin. Kampa

4.     Siunattu liitto. Avio

5.     Kansallisuuspiirteemme, joka voi mennä kaulaan. Sisu

6.     Aamulla ja villavaatteilla. Koi

7.     Sanalla ja raudalla. Seppä

8.     Sienestäjällä ja palloilijalla. Kori

9.     Säilytyspaikka, joskus pimeänä. Vintti

10. Tuo porsasta ja rikkoo tiet. Routa

11. Maitovalmiste ja sammal. Rahka

12. Niemellä ja linnulla. Nokka

13. Kaunis kukkanen ja sairaus. Ruusu

14. Nooalla ja kirjoituskoneessa. Arkki

15. Mikä voidaan erottaa verestä ja maidosta? Hera