Ajan­koh­tais­ta

HUOM !!! Yhdistyksen pankki on vaihtunut

 

Uusi pankkimme on Liedon Säästöpankki.

Uusi IBAN FI37 4309 0010 6350 35.

 

Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään vasta keskiviikkona 3.6. klo 17.00 poikkeustilanteesta johtuen. Lähetämme kutsun, jäsenkirjeen sekä jäsenlaskun huhtikuun aikana.

 

Kutsu kesäjuhliin

Turun seudun Näkövammaiset!

Meillä on ilo kutsua teidät viettämään alkukesän iltapäivää eli

KESÄKEKKERIT

to 4.6.2020 klo 14 Alastaron Nuorisolavalla (Pakilantie 7 Alastaro)

Ohjelman lisäksi on tarjolla grillistä ryynäriä ja makkaraa kera perunasalaatin sekä kahvit kera makean – tietysti on myös arpajaiset.

Tervetuloa!

T Leenukka

 

Tilausbussi vie meidät Loimaan seudun Näkövammaisten vieraaksi. Matka yhteiskuljetuksella lähtö Turusta kello 12.30 ja paluumatkalle lähdetään noin kello 18. Ilmoittautuminen 19.5.2020 mennessä toimistolle. Retki on maksuton.

 

Ilmoittautumiset (muistakaa myös erityisruokavaliot) viimeistään pe 18.5. toimistolle, toimisto@vsn.fi tai Nina Tapanainen 044 2415321 tai Heidi Laaksonen 044 2415441.

 

 

Tieto auki -kurssikalenteri kevät 2020 huhtikuu

 

Poikkeustilan vallitessa (koronavirus) Tieto Auki -palvelu tarjoaa huoltoapua Teamviewer-etäyhteydellä sekä puhelin- ja sähköpostitukea. Tukea saa parhaiten maanantaisin sekä tiistaisin ja keskiviikkoisin, mikäli ei ole etäkurssi menossa. Tiistaisin ja keskiviikkoisin on tarkoitus järjestää lähinnä aamupäivisin etäkursseja joko Skypen tai WhatsAppin avulla. Skype-linkki ryhmään liittymiseksi lähetetään sähköpostilla vain ilmoittautuneille ja WhatsApp-ryhmään liitetään, kun ilmoittaudut kyseiselle kurssille.  Kotikäyntejä ei ole poikkeustilan vallitessa lainkaan.

 

Tieto auki -palvelun ICT-asiantuntia Hannu Suvannon puhelintukiaika on näin poikkeustilan aikana maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin, mikäli ei ole etäkurssi menossa. Muina aikoina varaudu jättämään soittopyyntö vastaajaan ja kerro asiasi lyhyesti ja jätä myös puhelinnumerosi. Soita Tieto auki -palvelun tukipyyntö- ja muissa kuin ilmoittautumisasioissa palvelun puhelinnumeroon:

040 159 2688

 

Ilmoittaudu kursseille puhelimitse: 044 241 5321 tai sähköpostilla: toimisto@vsn.fi

 

Kolmen tunnin kurssihinta 5 euroa.

Kurssipäivät ja aiheet

 

Huhtikuu

Ke 1.4. klo 9:00 – 12:00 WhatsApp-etäkurssi, Applen iOS-laitteiden Safari-selaimen, sovelluskaupan (App Store) käyttö, erilaiset ruokakauppojen tarjoussovellukset sekä mobiilipankit.

 

Klo 12:30 – 15:30 Skype-etäkurssi, Celianet tutuksi: Kirjojen lainaus, lataus ja siirto Daisy-soittimelle.

 

Ti 7.4. klo 9:00 – 12:00 WhatsApp-etäyleiskurssi: Ruudunlukuohjelmien avulla sekä tietokoneiden että kosketusnäyttöpuhelimien (iPhone/Android) tai tablettien (iPad/Android) käyttöä toiveiden mukaan. Kerro toiveesi ilmoittautuessasi kurssille.

 

Ke 8.4. klo 9:00 - 12:00 WhatsApp-etäkurssi, iPhone ja iPad: Muistiinpanot-sovelluksilla muistiinpanojen selaaminen ja luominen myös ääniohjausta käyttäen.

 

Ti 14.4. klo 9:30 – 12:30 Skype-etäkurssi, tekstinkäsittely: Tiedoston avaaminen ja lukeminen sekä uuden tiedoston luominen ja tekstien muokkaaminen.

 

Ke 15.4. klo 9:00 – 12:00 WhatsApp-etäkurssi, Applen iOS-laitteiden Safari-selaimen, sovelluskaupan (App Store) käyttö, erilaiset ruokakauppojen tarjoussovellukset sekä mobiilipankit.

 

Klo 12:30 – 15:30 Skype-etäkurssi, Celianet tutuksi: Kirjojen lainaus, lataus ja siirto Daisy-soittimelle.

 

Ma 20.4. klo 13:00 WhatsApp-etäkurssi nuorille: Aiheet kurssilaisten toiveiden mukaan.

 

Ti 21.4. klo 9:00 - 12:00 WhatsApp-etäyleiskurssi: Ruudunlukuohjelmien avulla sekä tietokoneiden että kosketusnäyttöpuhelimien (iPhone/Android) tai tablettien (iPad/Android) käyttöä toiveiden mukaan. Kerro toiveesi ilmoittautuessasi kurssille.

 

Ke 22.4. klo 9:00 - 12:00 WhatsApp-etäkurssi, iPhone ja iPad: Muistiinpanot-sovelluksilla muistiinpanojen selaaminen ja luominen myös ääniohjausta käyttäen.

 

Ti 28.4. klo 9:00 – 12:00 Skype-etäkurssi, tekstinkäsittely: Tiedoston avaaminen ja lukeminen sekä uuden tiedoston luominen ja tekstien muokkaaminen.

 

Ke 29.4. klo 9:00 – 12:00 WhatsApp-etäkurssi, Applen iOS-laitteiden Safari-selaimen, sovelluskaupan (App Store) käyttö, erilaiset ruokakauppojen tarjoussovellukset sekä mobiilipankit.

 

Klo 12:30 – 15:30 Skype-etäkurssi, Celianet tutuksi: Kirjojen lainaus, lataus ja siirto Daisy-soittimelle.

 

 

 

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE maaliskuu 2020

HOITOTAHTO

 

Hoitotahdolla kerrotaan omaa hoitoa ja hoivaa koskeva tahto ja toiveet siltä varalta, ettei itse pystytä osallistumaan hoitoratkaisuihin tajuttomuuden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahdossa ilmaistaan erityistoiveita hoidon suhteen tai siinä voidaan kieltäytyä tietyistä hoitotoimenpiteistä. Toiveet voivat koskea muitakin hoitoon liittyviä asioita kuin vain lääketieteellisiä tai sairaanhoidollisia kysymyksiä. Hoitotahdossa voidaan myös valtuuttaa toinen henkilö tekemään tarvittavat hoitopäätökset hoitotahdon laatijan puolesta. Hoitotahto perustuu potilaslakiin.

 

Miksi hoitotahtoa tarvitaan

 

Hoitotahdolla voi varmistaa, että toiveet omasta hoidosta otetaan huomioon silloin, kun et itse pysty niitä ilmaisemaan. Hoitotahto vähentää omaisten epätietoisuutta ja ahdistusta hoitoratkaisuissa ja helpottaa lääkäreiden työtä.

Hoitojen kehittyessä elämää voidaan pidentää keinotekoisesti monissa tilanteissa. Kun potilaan terveydellinen tila on kriittinen, mutta sen voidaan odottaa paranevan hoidon avulla joko ennalleen tai ainakin kohtuulliselle tasolle, tehohoito on perusteltua. Hoitoratkaisujen teko on paljon vaikeampaa esimerkiksi silloin, kun muistisairas hiipuu pois, kun pitkälle levinnyt syöpä on saanut yliotteen tai kun hermoja rappeuttava sairaus vaatii yhä enemmän hoitolaitteita ja laitoshoitoa. Hoitotahto kertoo näissä tilanteissa potilaan omat toiveet hoidostaan häntä hoitaville henkilöille. Näin terveydenhuollon ammattihenkilöt voivat ottaa huomioon potilaansa toiveet hoitopäätöksissään ja hoidon linjauksissa.

 

Miten hoitotahto tehdään

 

Hoitotahto on paras tehdä kirjallisesti, jolloin siinä on omakätinen allekirjoitus ja päiväys. Hoitotahto on voimassa ilman todistajiakin, mutta kahden, perheeseen tai lähisukuun kuulumattoman todistajan käyttämistä suositellaan. Muuten hoitotahto on vapaamuotoinen toisin kuin esim. edunvalvontavaltuutus jossa on hyvin tiukat muotovaatimukset. Kirjallinen hoitotahto voidaan tallentaa sairauskertomuksen liitteeksi tai se kulkee potilaan mukana. Jälkimmäisessä tapauksessa sairauskertomuksessa tulee olla merkintä hoitotahdon olemassaolosta. Hoitotahdon voi ilmaista myös suullisesti. Tällöin se on syytä kirjata sairauskertomukseen ja mikäli mahdollista pyytää siihen allekirjoitus tai muulla tavalla todentaa sen oikeellisuus. Hoitotahdosta on hyvä pitää yksi kopio itsellään, yksi uskotulla henkilöllä ja yksi hoitavalla lääkärillä terveyskeskuksessa tai sairaalassa omien papereiden joukossa. Sähköisessä Kanta-palvelussa (kanta.fi) voi itse ylläpitää hoitotahtonsa ajanmukaisuutta. Lisäksi terveydenhuollossa annetuista ja säilytetyistä hoitotahdoista menee tieto Kanta-järjestelmään.

Hoitotahdon sisältö

 

Hoitotahdon sisällön saa vapaasti valita. Parhaimmillaan se on omalla tyylillään laadittu kertomus hoitoon liittyvistä toiveista. Lyhimmillään hoitotahto on valmiiseen, allekirjoitettuun hoitotahtolomakkeeseen tehty merkintä, joka ilmaisee toiveen olla pidentämättä elämää tilanteessa, jossa toivoa paranemisesta ei ole. Kovin suppeasti ilmaistu hoitotahto voi aiheuttaa hankalia lisäkysymyksiä: jos henkilö esimerkiksi kieltää suonensisäisen ravitsemisen ja nestehoidon elämän loppuvaiheessa, voidaanko silti ruokkia keinotekoisesti nenämahaletkun kautta tai voidaanko keuhkokuumeeseen aloittaa suonensisäinen antibioottihoito. Lisäksi voi kertoa sosiaali- ja terveydenhuoltoaan koskevia toiveita sekä tiedon siitä, kenelle saa luovuttaa hoitoaan koskevia tietoja ja kuka saa tehdä päätöksiä hoidosta hoitotahdon tekijän puolesta. Hoitotahtoihin on kirjattu myös toiveita hautajaisjärjestelyistä omaisia helpottamaan.

Hoitotahdossa ei voi edellyttää lääketieteellisiä tai sairaanhoidollisia toimenpiteitä, jotka eivät kuulu sairauden yleisesti hyväksyttyyn hoitoon. Jos on epävarmuutta, millaisia asioita hoitotahtoon voi kirjata, voi aina kysyä neuvoa lääkäriltä tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta

 

Milloin hoitotahto on voimassa

 

Hoitotahto on periaatteessa voimassa pysyvästi. Tiede kehittyy ja hoidot ja ennusteet muuttuvat, joten olisi suositeltavaa päivittää hoitotahto aika-ajoin muutaman vuoden välein. Oman hoitotahdon voi peruuttaa tai muuttaa sitä milloin tahansa, tämä on tärkeää kirjata yhtä huolella kuin aiempi hoitotahto.

 

Hoitotahdon sitovuus

Kieltäytyminen aktiivisesta hoidosta on lääkäriä ja muuta terveydenhuollon ammattihenkilöä sitova sekä omaisia ohjaava, ellei ole perusteltua syytä epäillä, että potilaan tahto olisi hoitotahdon laatimisen jälkeen muuttunut.

 

Verkkolinkkejä:

Muistiliiton opas valmiine hoitotahtopohjineen https://www.muistiliitto.fi/application/files/8115/7017/5525/Hoitotahtoni_2019_verkossa_taytettava_Uusittu_logo.pdf

THL:n hoitotahtolomake:  https://thl.fi/documents/920256/1449649/Hoitotahto_2015_04_17.pdf/b64267af-e05d-4cbd-80c8-91c8109aebf3

Omakantaan tallennettavien hoitotahdon ja elinluovutuksenohjeet:

https://www.kanta.fi/blogi/-/asset_publisher/1QjC602jKPR6/content/omakantaan-voi-tallentaa-hoito-ja-elinluovutustahdon

Lähteinä käytetty mm. Muistiliiton ja THL:n verkkosivuja

Terveisin

Jaana Engblom

oikeuksienvalvonnan asiantuntija

Näkövammaisten liitto ry

p. 050 591 8167

Lounatuulet Yhteisötalo

Läntinen Pitkäkatu 33

20100 Turku

Voit lähettää minulle salattua sähköpostia:

https://www.turvaposti.fi/viesti/jaana.engblom@nkl.fi

 

Näkövammaisten liiton palveleva puhelin

Monet julkiset, yksityiset ja järjestöjenkin palvelut ovat koronaviruksen vuoksi tauolla, mutta tiedon- ja tuentarve ei lakkaa, vaan on tällä hetkellä jopa normaaliakin suurempi. Siksi tänään avautuu Näkövammaisten liiton palveleva puhelin, joka vastaa arkisin klo 10–18 numerossa 050 470 0371. Palvelevan puhelimen kautta tavoitat Näkövammaisten liiton asiantuntijat, jotka vastaavat kysymyksiin esimerkiksi vammaispalvelujen hakemisesta sekä muista palveluista näkövammaisille. Puhelin palvelee erityisesti nyt korona-aikana.

 

Yhteystiedot

 

Jos haluat jatkossa yhdistyksen tiedotteet ja jäsenkirjeen sähköpostilla, laita meille toimistolle ilmoitus toimisto@vsn.fi

Yhteystiedot aluetoimisto, Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 Turku

 

toimisto@vsn.fi

 

p. 0442415441 Heidi Laaksonen heidi@vsn.fi

p. 0401592688 Hannu Suvanto hannu.suvanto@vsn.fi

p. 0442415321 Nina Tapanainen nina@vsn.fi